Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jemeno sukilėliai neatmeta tolesnių derybų, jei bus pažangos Švedijoje

Jemeno husių sukilėliai neatmeta tolesnių derybų su vyriausybe, jei bus padaryta pažangos per Jungtinių Tautų remiamas derybas Švedijoje, sekmadienį sakė atstovas.
Hučių sukilėlių atstovai Švedijoje
Hučių sukilėlių atstovai Švedijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Švedijos iniciatyva yra pirmas abiejų Jemeno konflikto šalių susitikimas nuo 2016 metų.

„Jei iš šių konsultacijų išvyksime padarę pažangą... dėl pasitikėjimo skatinimo ir gairių nustatymo, galime surengti naują derybų ratą“ artimiausiais mėnesiais, žurnalistams sakė husių delegacijai vadovaujantis Mohammedas Abdelsalamas.

Jis kalbėjo Rimbo kaime netoli Stokholmo vykstančių derybų kuluaruose.

Tarp Švedijoje aptarinėjamų klausimų yra potencialūs humanitariniai koridoriai, apsikeitimas kaliniais, dabar neveikiančio Sanos tarptautinio oro uosto atidarymas ir sukilėlių kontroliuojamas Chudaidos uostamiestis, kurį puola vyriausybinės pajėgos.

M.Abdelsalamas pakartojo sukilėlių raginimą vėl atidaryti beveik trejus metus kone visiškai neveikiantį Sanos oro uostą, tačiau vyriausybės atstovas šeštadienį AFP sakė, kad jo komanda siūlo pagrindinį oro uostą perkelti į šalies pietuose esantį Adeną, kur dabar yra įsikūrusi iš sostinės išvaryta vyriausybė.

Vyriausybės ir sukilėlių atstovai, taip pat – JT pasiuntinys Jemenui Martinas Griffithsas sakė, kad šiose derybose nesiekiama politinio sprendinio konfliktui.

Per Jemeno konfliktą nuo 2015 metų, kai įsikišo vyriausybę remianti Saudo Arabijos vadovaujama koalicija, žuvo beveik 10 tūkst. žmonių, nurodo Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), tačiau kai kurios teisių gynimo grupės sako, kad šis skaičius gali būti penkis kartus didesnis.

JT padėtį Jemene vadina didžiausia humanitarine krize pasaulyje ir nurodo, kad iki 20 mln. jemeniečių labai trūksta maisto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius