Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 10 /12:08

Jemeno sukilėlių paleistos raketos nukrito netoli JAV karo laivo

Dvi raketos, sekmadienio vakarą paleistos iš šiitų sukilėlių kontroliuojamos teritorijos Jemene, nukrito Raudonojoje jūroje netoli JAV karo laivo, patruliuojančio prie šios karo draskomos šalies krantų. Tai pirmadienį pranešė Amerikos karinės jūrų pajėgos.
JAV eskadrinis minininkas „USS Mason“
JAV eskadrinis minininkas „USS Mason“ / „Wikipedia“ nuotr.

Eskadrinis minininkas „USS Mason“ „susekė dvi atskrendančias raketas“, kurių pirmoji buvo paleista maždaug 19 val. (vietos ir Lietuvos laiku), o antroji – maždaug po valandos, sakė JAV karinio jūrų laivyno centrinės vadovybės atstovė Paula Dunn.

„USS Mason“ tuo metu „vykdė įprastines operacijas tarptautiniuose vandenyse“, sakoma jos pareiškime.

„Abi raketos nukrito į vandenį nepasiekusios laivo“, – sakė P.Dunn, kuri pridūrė, kad jokie amerikiečių jūreiviai nebuvo sužeisti ir kad laivui nebuvo padaryta jokia žala.

„Pagal mūsų vertinimus, raketos buvo paleistos iš husių kontroliuojamos teritorijos Jemene“, – nurodė ji, turėdama omenyje Irano remiamus šiitus sukilėlius, kovojančius su tarptautinės bendruomenės pripažįstama Jemeno vyriausybe.

Be to, pirmadienį su husiais kovojanti arabų koalicija apkaltino sukilėlius paleidus balistinę raketą link Taifo miesto Saudo Arabijos pietvakariuose.

Minimi incidentai įvyko Jungtiniams Arabų Emyratams trečiadienį pranešus, kad Jemeno sukilėliai smogė „civiliniam“ laivui strateginę reikšmę turinčiame Bab el Mandebo sąsiauryje ir sužeidė jo įgulos narius, tarp jų vieną Lietuvos pilietį.

Raketa veikiausiai buvo nutaikyta į vieną Saudo Arabijos karinę bazę ir nukrito netoli musulmonų šventojo Mekos miesto. Ji buvo toliausiai į karalystės teritoriją nuskriejusi šiitų sukilėlių arba jų sąjungininkų paleista raketa.

Ši raketa yra viena iš dviejų, kurias sekmadienį numušė Saudo Arabijos vadovaujama koalicija. Kita buvo paleista link Maribo, esančio į rytus nuo sukilėlių kontroliuojamos Jemeno sostinės Sanos.

Minimi incidentai įvyko Jungtiniams Arabų Emyratams (JAE) trečiadienį pranešus, kad Jemeno sukilėliai smogė „civiliniam“ laivui strateginę reikšmę turinčiame Bab el Mandebo sąsiauryje ir sužeidė jo įgulos narius, tarp jų vieną Lietuvos pilietį.

Atsakomybę už ataką, kuri buvo įvykdyta spalio 1 dieną, prisiėmė šiitų sukilėliai.

JAE yra svarbi Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos, kuri su Jemeno sukilėliais kovoja nuo praėjusių metų kovo, narė.

Koalicijos karo laivai įvedė jūrų blokadą sukilėlių kontroliuojamiems uostams palei Jemeno Raudonosios jūros pakrantę ir įleidžia tik Jungtinių Tautų patvirtintas pagalbos siuntas.

Raketos buvo paleistos po to, kai Irano remiami sukilėliai apkaltino koaliciją dėl šeštadienio antskrydžio, per kurį žuvo daugiau kaip 140 į laidotuves Sanoje susirinkusių žmonių, o dar mažiausiai 525 buvo sužeisti.

JAV karinio jūrų laivyno pirmadienio pareiškime sakoma, kad Jungtinės Valstijos lieka „įsipareigojusios užtikrinti navigacijos laisvę visur pasaulyje“.

„Toliau imsimės visų būtinų žingsnių, kad užtikrintume mūsų laivų ir mūsų karių saugumą“, – sakė atstovė.

Raketos buvo paleistos po to, kai Irano remiami sukilėliai apkaltino koaliciją dėl šeštadienio antskrydžio, per kurį žuvo daugiau kaip 140 į laidotuves Sanoje susirinkusių žmonių, o dar mažiausiai 525 buvo sužeisti.

Su Jemeno sukilėliais susijęs buvęs šalies prezidentas Ali Abdullah Salehas sekmadienį paragino mobilizuotis palei sieną su Saudo Arabija ir atkeršyti už tą ataką.

Husiai į Saną įžengė 2014 metų rugsėjį; jų puolimai įvairiose Jemeno dalyse privertė prezidento Abedrabbo Mansouro Hadi vyriausybę bėgti.

Per konfliktą jau žuvo daugiau kaip 6 700 žmonių, kurių beveik du trečdaliai buvo civiliai, o mažiausiai 3 mln. gyventojų buvo priversti palikti savo namus, nurodo Jungtinės Tautos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius