Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 20 /2023 09 21

Jerevane – gedulas, neviltis, neapykanta ir įniršis: praradome Kalnų Karabachą

Armėnijos sostinėje Jerevane – gedulo nuotaikos po to, kai šios šalies remiami Kalnų Karabacho separatistai sudėjo ginklus, o vietos armėnų vyriausybė sutiko derėtis su Baku dėl ateities Azerbaidžano sudėtyje. Opozicija lieja įniršį ir Jerevane rengia protestus, ragindama nuversti premjerą Nikolą Pašinianą, o paprasti žmonės išgyvena tikrą gedulą ir yra kupini neapykantos.

Jerevanas pakėlė rankas

Tarptautinė bendruomenė pripažįsta, kad Kalnų Karabachas yra Azerbaidžano dalis, nepaisant to, kad jame dominuoja armėnai.

Po Sovietų Sąjungos žlugimo įsiplieskus kruvinam karui vietos armėnai išstūmė Azerbaidžano pajėgas ir paskelbė nepriklausomybę, kurios niekas nepripažino. Tačiau už vietos armėnų visuomet stovėjo Jerevanas, nes didelė šios šalies politikos ir verslo elito dalis buvo kilusi iš Kalnų Karabacho.

Daug dešimtmečių armėnai itin didžiavosi savo pergalėmis Kalnų Karabache prieš esą daug gausesnį ir geriau ginkluotą priešą, tačiau prieš keletą metų viskas dramatiškai pasikeitė.

Per 2020-ųjų karą Turkijos visapusiškai remiamas Azerbaidžanas sutriuškino Kalnų Karabacho ir Armėnijos pajėgas, kurios kliovėsi Rusijos parama ir ginkluote.

Azerbaidžanas atsiėmė didelę dalį Kalnų Karabacho ir užblokavo Lačino koridorių, vienintelį kelią, kuriuo iš Armėnijos Kalnų Karabachą, armėnų vadinamą Arcachu, galėjo pasiekti ir humanitarinė, ir karinė parama.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Armėnai palieka Kalnų Karabachą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Armėnai palieka Kalnų Karabachą

Dabar užteko tik paros, kad Kalnų Karabacho separatistai kapituliuotų. Jie neturėjo vilties iš niekur sulaukti paramos, negalėjo papildyti nei ginkluotės, nei amunicijos.

Armėnijos premjeras Nikolas Pašinianas pabrėžtinai laikėsi nuošalyje ir kritikavo tuos, kurie bando Armėniją įtraukti į karą su Azerbaidžanu. Kalnų Karabache dislokuoti Rusijos taikdariai nesikišo. Separatistų pajėgos per parą buvo taip apdaužytos, kad priešintis nebeliko prasmės. Arcacho vadovybė sutiko su Baku derėtis dėl ateities Azerbaidžano sudėtyje.

„Scanpix“/AP nuotr./Nikolas Pašinianas
„Scanpix“/AP nuotr./Nikolas Pašinianas

Įniršis ir neviltis

Jerevano centre prie parlamento ir Vyriausybės pastatų jau antrą vakarą tęsiasi daugiatūkstantinės protesto akcijos, kurių dalyviai reikalauja premjero Nikolo Pašiniano atsistatydinimo, nes mano, jog jo politika privedė prie Kalnų Karabacho praradimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius