-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jerevane per opozicijos protestus sulaikyta dar apie 30 demonstrantų

Jerevano policija antradienį sulaikė dar apie 30 demonstrantų, dalyvavusių protestuose prieš Seržo Sargsiano kandidatūros į premjerus iškėlimą, pranešė Armėnijos parlamento narys Nikolas Pašinianas, liberaliojo opozicinio Išeities aljanso (YELQ) lyderis.
Protestas Jerevane
Protestas Jerevane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mūsų duomenimis, į policiją išvežė maždaug 30 žmonių. Tai nieko nekeičia. Mes tęsiame savo taktiką, chaotiškai judame ir blokuojame gatves“, – antradienį žurnalistams sakė N.Pašinianas.

Akcijos dalyviai buvo sulaikyti netoli Operos rūmų Jerevano centre. Sankryžoje jie bandė blokuoti automobilių eismą.

Anksčiau policijos atstovas Ašotas Agaronianas naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad į policijos nuovadas pristatyti keli protestuotojai.

„Keli žmonės pristatyti į policijos nuovadas įtarus juos administracinės teisės pažeidimais“, – sakė jis.

Vienas naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas taip pat sakė, kad Jerevano centre atsinaujino policijos ir eismą mėginančių blokuoti demonstrantų susirėmimais

N.Pašinianas pirmadienį ragino demonstrantus vėl išeiti į gatves, nors ir jis, ir dešimtys kitų buvo sužeisti per protestus prieš eksprezidento S.Sargsiano žingsnius išlaikyti valdžią savo rankose.

„Raginu visus Jerevano ir kitų Armėnijos miestų bei miestelių gyventojus (antradienį) išeiti į gatves, blokuoti pagrindines ašis ir pradėti streiką“, – savo šalininkams sakė N.Pašinianas.

„Blokuokite visas gatves, stabdykite transportą, venkite smurto, mandagiai elkitės su policininkais. Užeikite į visas valstybines įstaigas, neleiskite dirbti“, – sakė jis.

Demonstrantams pirmadienį susirėmus su policija į ligonines buvo atvežti 46 asmenys, tarp jų – šeši policininkai, nurodė Armėnijos sveikatos apsaugos ministerija. Antradienį 12 nukentėjusiųjų, tarp jų vienas policininkas, tebebuvo gydomi ligoninėse, pridūrė ministerija.

Pirmadienio demonstracijas opozicijos lyderis pavadino „posūkio tašku šaliai“.

Per mitingus prieš S.Sargsianą policija prieš protestuotojus, bandžiusius prasiveržti pro spygliuotos vielos užtvarą Jerevano centre ir pasiekti parlamento pastatą, panaudojo kurtinamąsias granatas.

63 metų S. Sargsiano antra ir paskutinė prezidento kadencija baigėsi praėjusią savaitę.

Pirmadienį valdančioji Respublikonų partija ir vyriausybei palanki nacionalistinės pakraipos Armėnijos revoliucinė federacija (ARF), dar žinoma kaip „Dašnakcutiun“, oficialiai patvirtino S. Sargsiano kandidatūrą į vyriausybės vadovo postą, nepaisydamos nuo penktadienio Jerevane vykstančių masinių protestų.

Šio Maskvai palankaus politiko kandidatūrą parlamentas turėtų patvirtinti antradienį per balsavimą vidurdienį vietos (11 val. Lietuvos) laiku.

Masiniai protestai Jerevane prasidėjo penktadienį, kai į gatves išėjo daugiau kaip 4 tūkst. žmonių. Šeštadienį apie 100 protestuotojų, dalyvavusių demonstracijoje prieš eksprezidento pasilikimą valdžioje, buvo įsiveržę į visuomeninio radijo būstinę sostinės centre.

Antradienį parlamentas rinks naują 2,9 mln. gyventojų turinčios Armėnijos premjerą, kurio rankose bus sutelkta didžiulė valdžia šaliai pereinant prie parlamentinės valdymo formos. Prognozuojama, kad bus išrinktas S.Sargsianas.

Prorusiškų pažiūrų politikos veteranas S.Sargsianas, 2007–2008 metais jau stovėjęs prie vyriausybės vairo, užbaigęs savo antrą kadenciją prezidento poste siekti naujos kadencijos nebegalėjo. Valstybės vadovo postą jis paliko praėjusį pirmadienį, kai buvo prisaikdintas naujasis prezidentas Armenas Sargsianas.

Nors A.Sargsiano ir S.Sargsiano pavardės vienodos, jie nėra giminės.

Po A.Sargsiano inauguracijos įsigaliojo 2015 metais priimtos prieštaringai vertinamos konstitucijos pataisos, numatančios, kad Armėnija tampa parlamentine respublika su plačius įgaliojimus turinčiu ministru pirmininku.

Perėjimą prie tokio valdymo modelio inicijavo S.Sargsianas, o atitinkamoms konstitucijos pataisoms referendume pritarė 63 proc. rinkėjų.

Opozicija tvirtina, kad šios reformos tikslas buvo sudaryti sąlygas S.Sargsianui išsaugoti valdžią palikus prezidento postą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius