Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 25 /15:55

Jerevane septintą dieną tęsiasi protestai dėl didinamų elektros kainų

Armėnijos sostinėje ketvirtadienį jau septintą dieną tęsėsi protestai dėl elektros kainų didinimo bei policijos smurto, o ryžtingai nusiteikę demonstrantai žada nenutraukti šios pilietinio nepaklusnumo akcijos.
Protestai Jerevane
Protestai Jerevane / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Jerevanas Armėnija

Ketvirtadienio rytą šimtai žmonių tęsė sėdimąjį protestą prie prezidentūros Jerevane, blokuodami eismą pagrindinėje miesto gatvėje, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Trečiadienį į demonstraciją šiame rajone susirinko daugiau nei 9 tūkst. žmonių.

Demonstrantai, skanduodami šūkius „Esame savo šalies šeimininkai“, ignoravo policijos raginimus išsiskirstyti ir žadėjo toliau spausti prezidento Seržo Sargsiano vyriausybę, kad ši atšauktų sprendimą didinti elektros kainas.

Visuomenės pyktį šioje neturtingoje 3,2 mln. gyventojų turinčioje šalyje, smarkiai nukentėjusioje dėl ekonomikos krizės Rusijoje, išprovokavo vyriausybės sprendimas nuo rugpjūčio 1-osios padidinti elektros kainą daugiau negu 16 procentų.

Protestai prasidėjo praėjusį penktadienį ir išsiplėtė, kai šimtai riaušių policininkų anksti antradienį ėmėsi jėga vaikyti demonstrantus, naudodami vandens patrankas ir gumines lazdas. Tai buvo rimčiausia konfrontacija tarp protestuotojų ir policijos per kelis pastaruosius metus.

Vyriausybė bus priversta patenkinti mūsų reikalavimus, jei parodysime savo pasiryžimą tęsti protestus

Vašingtonas, Briuselis bei Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija išreiškė susirūpinimą dėl prasiveržusio smurto.

Trečiadienį aktyvistai paragino armėnus „prisijungti prie kovos iš namų“, savo būstuose vakare vienai valandai išjungiant šviesas ir visus elektros prietaisus.

Protestuotojų minia Jerevane smarkiai išaugo, kai prie demonstrantų prisijungė šimtai daugiausia jaunų žmonių, nepabūgusių dieną tvyrojusio karščio ir primygtinių policijos raginimų išsiskirstyti.

„Vyriausybė bus priversta patenkinti mūsų reikalavimus, jei parodysime savo pasiryžimą tęsti protestus“, – AFP sakė 19-metis studentas Karenas Margarianas.  

„Tai, ko reikalaujame iš vyriausybės, svarbu kiekvienai šeimai Armėnijoje“, – sakė kita jauna protestuotojai Anait Kazarian.  

Antradienį daugiau nei 6 tūkst. žmonių piketavo prie prezidentūros, o vėliau šimtai demonstrantų liko tęsti sėdimojo protesto per naktį.  

Aktyvistai stengėsi užkirsti kelią naujam smurto proveržiui: opozicijos įstatymų leidėjai, vietos garsenybės ir dvasininkai susikibo rankomis ir sudarė gyvąją grandinę, atitvėrusią riaušių policiją ir demonstrantus.

Areštavo 240 žmonių

Panašūs protestai vyko ir keliuose kituose šalies miestuose, įskaitant Giumri, kur įsikūrusi Rusijos karinė bazė.

Protesto dalyvių skaičius smarkiai išaugo po to, kai policija antradienį paryčiais areštavo beveik 240 žmonių, puolė žurnalistus ir prieš demonstrantus panaudojo vandens patrankas.

Iki trečiadienio popietės visi sulaikytieji buvo paleisti.

Aktyvistai į griežtus pareigūnų veiksmus reagavo su tam tikra doze humoro – antradienį vakare jie vėl susirinko miesto centre nešini guminiais ančiukais ir vandens šautuvais.

Nepaisant visuomenės pykčio dėl valdžios nesugebėjimo ištraukti priėjimo prie jūros neturinčios Armėnijos iš skurdo, per protestus iš esmės tvyrojo linksma atmosfera – buvo šokami nacionaliniai šokiai, dainuojama, skaitomos eilės ir mušami būgnai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius