-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 21 /11:04

Jerevane tęsiantis įkaitų krizei protestuotojai susirėmė su policija

Armėnijos sostinėje Jerevane policija ketvirtadienį areštavo dešimtis protestuotojų – po naktį vykusių susirėmimų dėl keturias dienas trunkančios krizės, kuri prasidėjo opozicijos šalininkams nužudžius vieną pareigūną ir kelis paėmus įkaitais.
Protestuotojai Jerevane susirėmė su policija
Protestuotojai Jerevane susirėmė su policija / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Jerevanas Armėnija

Armėnijos sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad vėlai trečiadienį buvo sužeistas mažiausiai 51 žmogus, įskaitant 25 policininkus, kai akmenis svaidę protestuotojai užpuolė pareigūnus, dislokuotus prie policijos pastato, kur kalinamo opozicijos lyderio Žirairo Sefiliano šalininkai nuo sekmadienio ryto laiko įkaitais keturis policininkus.

Policija atsakė ašarinėmis dujomis, pranešė AFP reporteris.

Protestas tęsėsi iki ketvirtadienio paryčių, maždaug 2 tūkst. protestuotojų buvo pastatę barikadas priešais policijos užtvaras. Auštant policininkai su neperšaunamomis liemenėmis ir šalmais išvaikė minią lazdomis sumušdami ir areštuodami dešimtis demonstrantų.

Buvo areštuota mažiausiai 15 opozicijos politikų iš nuosaikios Pilietinio susitarimo partijos, žurnalistams sakė partijos lyderis, parlamentaras Nikolas Pašinianas.

Pasipiktinę tuo, kaip vyriausybė sprendžia užsitęsusią įkaitų krizę, protestuotojai reikalavo, kad N.Pašinianui būtų leista pristatyti maisto užpuolikams, kurie atsisakė priimti maistą iš vyriausybės.

Užpuolikai, kurie sekmadienį užgrobė policijos pulko pastatą Jerevano Erebunio rajone ir paėmė didelį policijos ginklų arsenalą, sekmadienį ir pirmadienį paleido keturis įkaitus, bet vėlai trečiadienį vis dar laikė kitus keturis.

Tarp įkaitų yra Armėnijos policijos vado pavaduotojas generolas majoras Vardanas Egiazarianas ir Jerevano policijos viršininko pavaduotojas pulkininkas Valeris Osipianas.

Užpuolikai reikalavo prezidento Seržo Sargsiano atsistatydinimo ir Ž.Sefiliano paleidimo.

Jie paskelbė pareiškimą, kuriame ragina armėnus išeiti į gatves ir protestuoti prieš vyriausybę.

JAV valstybės departamentas pasmerkė „smurto naudojimą siekiant politinių permainų Armėnijoje“ ir paragino vyriausybę „reguliuoti šią situaciją su tinkamu santūrumu“.

Pirmadienį Jerevane protestavo daugiau kaip 1 500 vyriausybės oponentų, kurie reikalavo be kraujo išspręsti šią krizę.

Ž.Sefilianas – nedidelės opozicinės grupės „Naujasis Armėnijos visuomenės gelbėjimo frontas“ lyderis – ir šeši jo šalininkai buvo areštuoti birželio mėnesį, nes, kaip sako pareigūnai, planavo užimti vyriausybės pastatus ir telekomunikacijų objektus Jerevane.

Įnirtingas vyriausybės kritikas Ž.Sefilianas buvo suimtas ir 2006 metais, dėl raginimų „smurtiniu būdu nuversti vyriausybę“, ir kalėjime atsėdėjo pusantrų metų. Jis buvo paleistas 2008-aisiais.

Pernai Ž.Sefilianas ir keli jo šalininkai vėl buvo areštuoti dėl įtarimų rengiant perversmą, tačiau tada jie buvo greit paleisti.

Pernai Ž.Sefilianas ir keli jo šalininkai vėl buvo areštuoti dėl įtarimų rengiant perversmą, tačiau tada jie buvo greit paleisti.

Šis etninis armėnas gimė Libane, kur 9-ajame dešimtmetyje kariavo pilietiniame kare – gynė Beiruto armėnų rajoną.

Paskui jis atvyko į Armėniją dalyvauti 10-ojo dešimtmečio kare su kaimyniniu Azerbaidžanu, dėl armėnų gyvenamo separatistinio Kalnų Karabacho regiono.

S.Sargsianas, buvęs karininkas, 2,9 mln. gyventojų turinčios Armėnijos prezidentas yra nuo 2008 metų rinkimų, po kurių vykę kruvini policijos ir pralaimėjusio opozicijos kandidato šalininkų susirėmimai pareikalavo 10 gyvybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius