-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 13 /14:55

Jeruzalėje prasidėjo atsisveikinimo su Arieliu Sharonu ceremonija

Izraelio parlamente Jeruzalėje pirmadienį prasidėjo velionio buvusio premjero Arielio Sharono pagerbimo ceremonija, kurioje dalyvauja aukšti žydų valstybės ir užsienio pareigūnai.
Atsisveikinimas su Arieliu Sharonu
Atsisveikinimas su Arieliu Sharonu / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Renginys, kuris vyksta aikštėje priešais Kneseto rūmus, prasidėjo tradicine žydų atminimo malda.

Vėliau pirmadienį buvusio vyriausybės vadovo ūkyje Izraelio pietuose įvyks jo laidotuvės.

„Neturėjote poilsio tarnaudamas savo žmonėms, gindamas savo žemę ir sudarydamas sąlygas jai klestėti“, – sakė Izraelio prezidentas Shimonas Peresas pradėdamas ceremoniją, kuri yra tiesiogiai transliuojama per valstybinę televiziją.

„Žemė, iš kurios kilote, priims jus į šiltą mūsų tautos istorijos, kur jūs parašėte nepamirštamą skyrių, glėbį“, – sakė jis.

Buvęs britų ministras pirmininkas Tony Blairas prisiminė velionį kaip „aistringai įsimylėjusį“ savo šalį, bet taip pat kaip žmogų, kuris „galėjo palikti po savęs nemažai griuvėsių“.

Kreipdamasis į gedėtojus, tarp kurių buvo maždaug 20 užsienio diplomatų, JAV viceprezidentas Joe Bidenas prisiminė A.Sharoną kaip „galiūną“, kurio esamybė „pripildydavo aplinką“.

„Jis buvo nepalenkiamas“, – sakė J.Bidenas, girdamas velionį už politinę drąsą 2005 metais išvesti izraeliečius iš Gazos Ruožo.

„Premjeras Sharonas buvo sudėtingas žmogus, ... gyvenęs sudėtingu laiku, sudėtingame rajone“, – sakė viceprezidentas.

Buvęs britų ministras pirmininkas Tony Blairas prisiminė velionį kaip „aistringai įsimylėjusį“ savo šalį, bet taip pat kaip žmogų, kuris „galėjo palikti po savęs nemažai griuvėsių“.

„Griežtas, bet drovus, nepalenkiamas, bet – savo žmonių tarnas, – sakė T.Blairas. – Jis buvo milžinas šioje žemėje.“

Po ceremonijos jo karstas buvo nuvežtas į karinę ceremoniją Latrune, Jeruzalę ir Tel Avivą jungiančiame kelyje, kur A.Sharonas buvo sužeistas per 1948 metų Nepriklausomybės karą.

Tada kortežas nuvyks į A.Sharono rančą, kur 12 val. Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku prasidėjo karinės laidotuvės. Velionis palaidotas šalia antrosios žmonos Lily.

Kadangi jo palaidojimo vieta yra arti „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo, o laidotuvių dalyvių tikriausiai bus daug, policija ir armija tame rajone ir aplink visą palestiniečių teritoriją sustiprino saugumą.

2-asis televizijos kanalas pranešė, jog armija perdislokavo raketinės gynybos sistemą „Geležinis kupolas“, kad galėtų atremti galimas raketines atakas. Kariškių atstovė atsisakė komentuoti šį pranešimą.

 Prieštaringai vertinama figūra

A.Sharono rėmėjai laiko jį karo didvyriu. Tuo tarpu jo priešininkai, visų pirma palestiniečiai, vadina jį karo nusikaltėliu, kuris yra atsakingas už daug metų besitęsiantį kraujo liejimą.

Ceremonijoje Jeruzalėje kalbėję politiniai lyderiai vengė su A.Sharonu susijusių kontroversijų ir sutelkė dėmesį į jo lyderystę bei asmenybę.

„Ne visada sutikau su Ariku, ir jis ne visuomet man pritarė“, – sakė ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu, kuris atsistatydino iš A.Sharono vyriausybės, protestuodamas dėl pasitraukimo iš Gazos.

Vis dėlto jis pavadino A.Sharoną „vienu iš didžiųjų Izraelio tautos karių“.

„Jis buvo pragmatikas. Jo pragmatinis požiūris kilo iš gilaus jausmo, gilaus jausmo šiai šaliai, žydų tautai“, – sakė B.Netanyahu.

Net praėjus beveik dešimčiai metų po pasitraukimo iš Gazos Ruožo, šis klausimas vis dar kursto daug aistrų Izraelio visuomenėje.

Šio žingsnio šalininkai tvirtina, kad Izraeliui yra geriau atsiskyrus nuo tankiai gyvenamos teritorijos, kur šiuo metu įsikūrę 1,7 mln. palestiniečių.

Tuo tarpu oponentai sako, kad pasitraukimas tik dar labiau pakurstė smurtą. Praėjus dvejiems metams po pasitraukimo „Hamas“ kovotojai perėmė Gazos Ruožo kontrolę.

Primindami apie grėsmingą saugumo situaciją, pirmadienio palestiniečių kovotojai iš Gazos Ruožo paleido dvi raketas. Vietovė Pietų Izraelyje, kur pirmadienį bus palaidotas A.Sharonas, yra šalia Gazos Ruožo ir ją gali pasiekti kovotojų leidžiamos raketos.

Kariškiai pranešė, kad pirmadienį paleistos raketos į Izraelio teritoriją nepataikė, žmonės per ataką nenukentėjo ir žalos nebuvo padaryta.

Jeruzalėje surengtą atsisveikinimo ceremoniją, kuri vyko giedru oru, stebėjo du A.Sharono sūnūs – Omris ir Giladas. Be T.Blairo ir J.Bideno, tarp ceremonijos dalyvių buvo ir Čekijos vyriausybės vadovas, taip pat Australijos bei Vokietijos užsienio reikalų ministrai.

Netgi Egiptas, pirmoji arabų valstybė, sudariusi taikos sutartį su Izraeliu, atsiuntė į ceremoniją savo neaukšto rango diplomatą, nurodė šalies ambasada.

Po ceremonijos A.Sharono karstas, uždengtas baltos ir mėlynos spalvų Izraelio vėliava, buvo įkeltas į karinę mašiną, kuri, lydimas policijos eskorto, pajudėjo į buvusio premjero ūkį. Pakeliui kortežas trumpam sustojo Latrune.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius