Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 18 /19:39

JK: EŽTT sprendimas dėl migrantų deportavimo į Ruandą – „politiškai motyvuotas“

Jungtinės Karalystės vidaus reikalų sekretorė Priti Patel šeštadienį paskelbtame interviu sakė, kad Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) įsikišimas siekiant sustabdyti prieglobsčio prašytojų išskraidinimą į Ruandą buvo politiškai motyvuotas.
Lamanšą kirtę migrantai
Lamanšą kirtę migrantai / „Scanpix“/AP nuotr.

„Reikia pažvelgti į motyvaciją“, – sakė ji laikraščiui „Daily Telegraph“, EŽTT paskelbus savo sprendimą antradienį, kai lėktuvas turėjo išskristi į Kigalį.

EŽTT nusprendė, kad bent vienas tuo lėktuvu išskristi turėjęs asmuo turėtų likti Britanijoje. Teismas savo sprendime nurodė, kad minimas migrantas turėtų likti Britanijoje, nes nebuvo garantijų dėl jo teisinės ateities Ruandoje.

Strasbūre įsikūręs Teismas sakė, kad deportavimas turi būti atidėtas, kol britų teismai liepą priims galutinį sprendimą dėl naujosios politikos teisėtumo.

„Kaip ir kodėl priimtas toks sprendimas? Ar jis buvo politiškai motyvuotas? Aš manau, kad taip, absoliučiai“, – pridūrė ji.

„Neskaidri šio teismo veikla yra visiškai skandalinga. Dėl to reikia suabejoti“, – kalbėjo sekretorė.

P.Patel sakė, kad vyriausybei nebuvo pranešta EŽTT teisėjų tapatybė ir ji negavo visos nutarties dėl įsakymo neišskraidinti iš JK migrantų, kol nebus baigta politikos peržiūra.

„Anksčiau jie nesinaudojo šiuo sprendimu, todėl kyla abejonių dėl motyvacijos ir dėl skaidrumo trūkumo“, – pridūrė ji.

JK vyriausybė, kuri pažadėjo sugriežtinti sienų kontrolę po „Brexit“, patiria spaudimą dėl rekordinio skaičiaus migrantų, valtelėmis plaukiančių per Lamanšo sąsiaurį iš šiaurės Prancūzijos.

Nuo metų pradžios Lamanšą kirto daugiau kaip 11 tūkst. migrantų – beveik dvigubai daugiau nei tuo pačiu metu pernai.

JK tikisi sumažinti nelegalios migracijos spaudimą, įskaitant apgyvendinimo išlaidas, kurios kasdien siekia 5 mln. svarų sterlingų (5,8 mln. eurų), siųsdama kai kuriuos prieglobsčio prašytojus su bilietu į vieną pusę persikelti į Ruandą.

Iš pradžių buvo planuota, kad antradienio reisu į Ruandą skris apie 130 prieglobsčio prašytojų. Vėliau po keleto teisinių ginčų dėl žmogaus teisių jų skaičius buvo sumažintas ir antradienį į šią Afrikos šalį turėjo būti nuskraidinti septyni prieglobsčio prašytojai, bet galiausiai, po EŽTT sprendimo, lėktuvas taip ir nepakilo.

Elektroninis stebėjimas

Londonas svarsto galimybę perrašyti JK žmogaus teisių aktą, kuris grindžiamas Europos žmogaus teisių konvencija, kad būtų lengviau deportuoti migrantus.

Premjeras Borisas Johnsonas kritikavo teisininkus už tai, kad jie imasi nagrinėti prieglobsčio bylas, o P.Patel teiginys apie „politinį“ EŽTT sprendimo aspektą atitinka vyriausybės naratyvą apie Europos institucijų keliamą grėsmę JK suverenitetui.

Tačiau EŽTT nėra dalis Europos Sąjungos, kurią JK paliko praėjusių metų sausį. Be to, Londonas padėjo įsteigti Teismą ir parengti konvencijos projektą.

B.Johnsonas, šeštadienį grįžęs Kyjivo, kur išvakarėse buvo nuvykęs iš anksto neskelbto vizito, žurnalistams sakė, kad vyriausybė tęs prieštaringai vertinamą prieglobsčio prašytojų išskraidinimo į Ruandą planą.

„Visi šios šalies teismai teigė, kad nemato jokių kliūčių. Nė vienas šios šalies teismas nepripažino šitos politikos neteisėta, o tai labai, labai padrąsina“, – pridūrė jis.

„Esame įsitikinę, kad tai, ką darome, yra teisėta, ir ketiname tęsti šią politiką“, – pareiškė premjeras.

P.Patel taip pat sakė, kad vyriausybė neatsisakys minimos politikos, o jos Vidaus reikalų ministerija pradėjo metų trukmės bandomąjį projektą, kurio metu norima vykdyti kai kurių migrantų elektroninį stebėjimą.

Ji teigė, kad pagal šią programą „bus tikrinama, ar elektroninis stebėjimas yra veiksminga priemonė pagerinti ir palaikyti nuolatinį ryšį su prieglobsčio prašytojais, kurie į Jungtinę Karalystę atvyksta nereikalingais ir pavojingais keliais, ir veiksmingiau nagrinėti jų prašymus“.

Tačiau pagrindinės opozicinės Leiboristų partijos atstovas imigracijos klausimais Stephenas Kinnockas teigė nepritariantis žmonių, į JK atvykstančių valtelėmis ar sunkvežimiais, elektroniniam stebėjimui.

Dauguma jų bėga nuo smurto ir persekiojimo, gali būti kankinimų ir prekybos žmonėmis aukos, sakė jis radijui „Times Radio“.

Elektroninis stebėjimas „visada bus siejamas su nusikaltėliais ir nusikalstamu elgesiu, todėl manau, kad eidami šiuo keliu demonizuotume šiuos žmones“, pridūrė S.Kinnockas.

JK pabėgėlių tarybos vadovas Enveras Solomonas teigė, kad schema nerodo „jokios užuojautos labai pažeidžiamiems žmonėms“.

Transliuotojui BBC jis sakė, kad tai yra „dėmesio nukreipimo taktika“ nuo vyriausybės „visiško nesugebėjimo tvarkingai valdyti prieglobsčio sistemą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius