-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK heteroseksuali pora laimėjo teisinę kovą dėl civilinės partnerystės sudarymo

Jungtinėje Karalystėje viena heteroseksualių asmenų pora, kovojanti už galimybę sudaryti civilinę partnerystę, kuri buvo įteisinta gėjų poroms, trečiadienį laimėjo teisinę kovą ir atvėrė kelią kitiems pasekti jos pavyzdžiu.
Charlesas Keidanas ir Rebecca Steinfeld
Charlesas Keidanas ir Rebecca Steinfeld / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

41 metų Charlesas Keidanas ir 37 metų Rebecca Steinfeld, kurie abu yra mokslininkai, jau seniai palaiko santykius, bet turi ideologinių prieštaravimų santuokai. Jie teigia, kad tik tos pačios lyties asmenų poroms prieinama galimybė sudaryti civilinę partnerystę prieštarauja lygybės įstatymui.

Partnerystės, iš esmės reiškiančios tas pačias teises ir prievoles kaip civilinėje santuokoje, Anglijoje įsigaliojo 2005 metais. Nors 2014-aisiais pagaliau atsirado galimybė registruoti tos pačios lyties asmenų santuokas, civilinę partnerystę ir toliau galėjo sudaryti tik gėjų poros.

Ch.Keidano ir R.Steinfeld ieškinį keli žemesnės instancijos teismai atmetė, bet Aukščiausiasis Teismas sutiko, kad įstatymas, kuriuo apribojamos galimybės įregistruoti civilinę partnerystę, „yra nesuderinamas“ su žmogaus teisėmis.

Teismas nusprendė, kad įstatymas prieštarauja poros teisei į pagarbą privačiam ir šeimos gyvenimui, kurią garantuoja Europos žmogaus teisių konvencija.

Pora prie Teismo rūmų sakė, kad sprendimas ją pradžiugino.

„Šiandien per žingsnį priartėjome prie civilinės partnerystės atvėrimo visiems, priemonės, kuri būtų teisinga, populiari ir gera šeimoms bei vaikams visoje šalyje“, – sakė R.Steinfeld.

Skelbdamas Teismo sprendimą teisėjas Johnas Kerras sakė, jog vyriausybė sutiko, kad įstatymas numato skirtingą elgesį su poromis ir kad „šio skirtumo negalima pagrįsti“.

Vakarų Londone gyvenančios ir dvi dukteris turinčios poros advokatai per ankstesnius teismo posėdžius įrodinėjo, kad šie žmonės santuoką laiko „istoriškai heteronormatyvia ir patriarchaline“.

Daugiau kaip 30 tūkst. žmonių pasirašė peticiją jų bylai paremti.

Kai kurios šalys, įskaitant Prancūziją ir Nyderlandus, leidžia sudaryti civilinę partnerystę tiek heteroseksualioms, tiek tos pačios lyties asmenų poroms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius