-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JK ir Airijos lyderiai sieks nutraukti aklavietę dėl Šiaurės Airijos

Jungtinės Karalystės (JK) ir Airijos premjerai pirmadienį Belfaste mėgins nutraukti politinę aklavietę, praėjus daugiau kaip metams po anksčiau buvusios itin neramios provincijos pusiau autonominės vyriausybės žlugimo.
Leo Varadkaras
Leo Varadkaras / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

JK premjerė Theresa May ir Airijos ministras pirmininkas Leo Varadkaras pirmadienį išvyko derybų su pagrindinėmis Šiaurės Airijos partijomis iš žlugusios valdžios pasidalijimo vyriausybės.

Th.May atstovai nurodė, jog pirmadienio susitikimu siekiama paskatinti respublikonus „Sinn Fein“ ir Demokratinę junionistų partiją (DUP) išspręsti savo nesutarimus.

Katalikų ir protestantų valdžios pasidalijimo vyriausybė žlugo penai sausį, „Sinn Fein“ pasitraukus dėl skandalo, susijusio su atsinaujinančios energetikos finansavimo schema.

Ši vyriausybė buvo suformuota pagal 1998 metų Didžiojo penktadienio susitarimą, kuriuo buvo nutrauktas dešimtmečius trukęs ir 3,5 tūkst. gyvybių nusinešęs daugiausia tarpkonfesinis konfliktas Šiaurės Airijoje.

Derybos vis dar įstrigusios dėl dviejų svarbių „Sinn Fein“ reikalavimų. Ši partija remia tos pačios lyties asmenų santuokų legalizavimą ir teisinę airių kalbos apsaugą.

Įtampa dar labiau padidėjo DUP po visuotinių rinkimų birželio mėnesį sudarius susitarimą su parlamentinę daugumą praradusiais Th.May valdančiaisiais konservatoriais.

„Sinn Fein“ tvirtina, kad pagal šį susitarimą DUP neteisingai gali veikti britų vyriausybės politiką Šiaurės Airijoje, taip pat ir dėl „Brexit“ derybų, turėsiančių svarbių pasekmių Airijos ekonomikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius