Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
01 12 /10:36

JK ir JAV sako siekiančios deeskaluoti įtampą Raudonojoje jūroje

Jungtinė Karalystė, JAV ir aštuonios jų sąjungininkės penktadienį pareiškė, kad jų bendrais oro smūgiais prieš sukilėlių taikinius Jemene siekiama atkurti „stabilumą Raudonojoje jūroje“.
US CENTRAL COMMAND VIA X / via REUTERS
US CENTRAL COMMAND VIA X / via REUTERS

„Mūsų tikslas tebėra deeskaluoti įtampą ir atkurti stabilumą Raudonojoje jūroje, tačiau tegul mūsų žinia būna aiški: nedvejodami ginsime gyvybes ir užtikrinsime laisvą prekybos srautą viename svarbiausių pasaulio vandens kelių, kai grėsmės išlieka“, – sakoma bendrame Australijos, Bahreino, Kanados, Danijos, Vokietijos, Nyderlandų, Naujosios Zelandijos, Pietų Korėjos, JK ir JAV vyriausybių pareiškime.

Dešimties šalių paskelbtame pareiškime teigiama, kad „tiksliais smūgiais buvo siekiama sutrikdyti ir sumažinti husių pajėgumus, kuriais jie kelia grėsmę pasaulinei prekybai ir tarptautinių jūreivių gyvybėms“.

„Nuo lapkričio vidurio husiai surengė daugiau kaip dvi dešimtis išpuolių prieš komercinius laivus ir tai yra tarptautinis iššūkis“, – priduriama jame.

„Šiandienos veiksmai parodė bendrą įsipareigojimą užtikrinti laivybos laisvę, tarptautinę prekybą ir ginti jūreivių gyvybes nuo neteisėtų ir nepateisinamų išpuolių“, – nurodoma pranešime.

Po kelias savaites trukusių Irano remiamų husių sukilėlių išpuolių prieš prekybinius laivus Raudonojoje jūroje ankstų penktadienio rytą JAV ir JK iš oro smogė husių taikiniams Jemene.

Husių televizijos stotis „al Masirah“ pranešė, kad smūgiai buvo nukreipti į oro bazę, oro uostus ir karinę stovyklą.

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) po išpuolių Raudonojoje jūroje surengtus smūgius pavadino gynybiniais veiksmais ir sakė, kad nedvejodamas įsakys imtis tolesnių karinių veiksmų, jei to prireiks.

Iranas ir Rusija pasmerkė šiuos smūgius, tuo metu Kinija paragino visas šalis neleisti Jemeno konfliktui plėstis.

Prancūzija pareiškė, kad Irano remiami Jemeno husiai yra atsakingi už eskalaciją Artimuosiuose Rytuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius