Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK kariuomenės vadas: Rusija meta sudėtingiausią iššūkį po Šaltojo karo

Jungtinės Karalystės kariuomenės vadas pirmadienį perspėjo, kad Rusija meta „sudėtingiausią ir opiausią“ iššūkį šalies saugumui po Šaltojo karo pabaigos.
Nickas Carteris
Nickas Carteris / „Scanpix“/AP nuotr.

Retoje viešoje kalboje Generalinio štabo viršininkas Nickas Carteris sakė, jog „negalime sau leisti nieko neveikti“ Rusijos karinės galios akivaizdoje.

Rusija meta „sudėtingiausią ir opiausią iššūkį saugumui (iš tų), su kuriais susiduriame nuo Šaltojo karo“ pabaigos, kviestiniams klausytojams Londone veikiančiame Karališkajame jungtinių tarnybų institute (RUSI) sakė N.Carteris.

Jis detaliai apibūdino Maskvos karinius pajėgumus, kuriuos iliustravo filmuota medžiaga rusų kalba. Šią medžiagą jis pavadino „informaciniu karu“.

Dabartinę situaciją N.Carteris palygino su padėtimi prieš Pirmąjį pasaulinį karą: „Mes, galvoju, turėtume saugotis per didelio nusiraminimo; paralelės su 1914 metais yra akivaizdžios.“

„Mūsų karta po Šaltojo karo pabaigos priprato prie pasirenkamų karų. Bet konflikto su Rusija atžvilgiu pasirinkimo galime neturėti“, – pažymėjo jis.

N.Carteris perspėjo, kad Jungtinei Karalystei galėtų būti sunku prilygti Rusijos kariniams pajėgumams.

Rusija galėtų inicijuoti karo veiksmus greičiau nei tikimasi, pabrėžė jis ir sakė, kad per konfliktą Sirijoje Maskva pademonstravo, kaip veikia jos modernios didelio nuotolio sparnuotosios raketos.

Biudžeto klausimai

Dėl daug metų vykdytos griežto taupymo ir vyriausybės išlaidų karpymo politikos Britanijos ginkluotosios pajėgos atsidūrė keblioje padėtyje, o viena pernai pasirodžiusi apžvalga išprovokavo žiniasklaidos pranešimus, kad laukia nauji apkarpymai.

„Manau, kad mūsų pajėgumas užkirsti kelią šioms grėsmėms arba atsakyti į jas susilpnės, jei dabar joms neprilygsime“, – akcentavo britų kariuomenės vadas.

N.Carteris; „Manau, kad mūsų pajėgumas užkirsti kelią šioms grėsmėms arba atsakyti į jas susilpnės, jei dabar joms neprilygsime.“

Konkrečių savo reikalavimų N.Carteris neišdėstė ir pripažino, kad plačioje nacionalinio saugumo apžvalgoje bus „kitų prioritetų“, bet sakė, kad tolesnio Britanijos pajėgų finansavimo perspektyva yra „nuraminanti“.

„Išspaudžiame viską iš to, ką turime, – sakė jis. – Aš taip pat esu čia, kad įtikinčiau skirti daugiau.“

Ministrės pirmininkės Theresos May atstovas sakė, kad Jungtinė Karalystė yra įsipareigojusi gynybai skirti 2 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP).

„Generalinio štabo viršininkas sako, kad susiduriame su virtine grėsmių, kad mums reikia užtikrinti savo pajėgumus, kurių reikia joms spręsti. Būtent tai ir darome pagal (pernai liepą pristatytą) Nacionalinio saugumo pajėgumų apžvalgą“, – sakė jis.

„Ir mes tai darome iš jėgos pozicijų, turėdami 36 mlrd. svarų (40,9 mlrd. eurų) gynybos biudžetą, kuris iki 2020–2021 metų padidės iki beveik 40 mlrd. svarų“, – pridūrė atstovas.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Theresa May
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Theresa May

Britanijos gynybos sekretorius Gavinas Williamsonas, perėmęs šį portfelį tik pernai lapkritį, kai jo pirmtakas Michaelas Fallonas atsistatydino dėl lytinio priekabiavimo skandalo, kaip pranešama, ketina paraginti skirti daugiau lėšų gynybai.

N.Carterio kalba tikriausiai dar labiau padidins spaudimą finansų sekretoriui Philipui Hammondui vykdyti šiuos reikalavimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius