Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JK kruviną ataką peiliu galimai surengęs asmuo buvo žinomas saugumo tarnyboms

Jungtinės Karalystės pietuose savaitgalį tris žmones nudūręs įtariamas užpuolikas buvo ir anksčiau žinomas saugumo tarnyboms, pirmadienį pranešė britų žiniasklaida.

25 metų vyras, daugelio leidinių identifikuotas kaip pabėgėlis iš Libijos Khairi Saadallah, buvo sulaikytas vėlai šeštadienį, netrukus po incidento į vakarus nuo Londono esančiame Redinge.

Paskui Temzės slėnio policija jį areštavo, pasitelkusi 2000 metais įsigaliojusį Terorizmo prevencijos įstatymą, pagal kurį leidžiama iki 14 dienų sulaikyti įtariamuosius nepareiškiant jiems jokių kaltinimų.

Pasak išpuolio Forburio sode liudininkų, vienas veikęs užpuolikas vaikščiojo po pilnutėlį parką ir peiliu puolė atsitiktinus praeivius.

Britanijos žiniasklaida pranešė, kad nuo karo Libijoje pabėgęs Kh.Saadallah buvo anksčiau šį mėnesį paleistas iš JK kalėjimo, kur atliko bausmę už nusikaltimus, nesusijusius su terorizmu.

VIDEO: Kruvinas išpuolis Redinge susijęs su terorizmu: parke peiliu mirtinai subadyti trys žmonės, dar trys sunkiai sužeisti

Pernai juo buvo trumpam susidomėjusi kontržvalgybos agentūra MI5, kaip įtariama, jam tuomet planavus išvykti į užsienį, galimai į Siriją.

Tačiau tuomet buvo padaryta išvada, kad vyras nekelia didelio pavojaus visuomenei. Pranešama, kad tyrimą atliekantys pareigūnai šiuo metu aiškinasi jo psichinę būklę.

Markas Rowley, buvęs Londono policijos komisaro padėjėjas specialiųjų operacijų klausimais, pažymėjo, kad Kh.Saadallah tikriausiai buvo vienas iš tūkstančių asmenų, įtrauktų į MI5 stebėjimo sąrašą.

Vienu metu tarnyba gali stebėti apie 3 000 žmonių, tačiau potencialią ekstremistinės ideologijos grėsmę kelia dar apie 40 tūkst. asmenų, sakė jis visuomeninio transliuotojo BBC radijui.

„Pastebėti vieną iš asmenų, ketinančių pereiti nuo paprasto susidomėjimo prie ryžtingo užpuolimo... yra baisiausia problema, su kuria susiduria tarnybos“, – pridūrė buvęs pareigūnas.

Pranešimai apie įtariamojo ankstesnį kalinimą, kaip ir po dviejų kitų pernai įvykdytų teroro aktų, neabejotinai vėl išprovokuos britų visuomenėje diskusiją apie nusikaltėlių paleidimą anksčiau laiko.

Lapkritį vienas nuteistas džihadistas lygtinai išėjęs į laisvę nudūrė du žmonės ir sužalojo dar tris netoli Londono tilto Britanijos sostinės centre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius