Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK naujuoju MI5 vadovu paskyrė S.Skripalio apnuodijimo tyrimui vadovavusį pareigūną

Buvusio rusų dvigubo agento Sergejaus Skripalio apnuodijimo tyrimui vadovavęs pareigūnas paskirtas naujuoju Jungtinės Karalystės vidaus žvalgybos agentūros vadovu.
Sergejus Skripalis
Sergejus Skripalis

Kenas McCallumas vadovavo 2018 metų cheminės atakos Solsberyje Pietvakarių Anglijoje, per kurią vos ne mirtinai buvo apnuodyti buvęs šnipas S. Skripalis ir jo duktė Julija, tyrimui.

Rusija nuolat neigdavo tvirtinimus, kad jos karinės žvalgybos agentūros GRU karininkai panaudojo prieš S.Skripalį itin pavojingą nervus paralyžiuojančią medžiagą ir kad tai buvo kerštas už jo darbą britų ir kitoms Vakarų agentūroms.

S.Skripalis ir jo duktė daug dienų buvo komos būsenos, bet atsigavo ir dabar gyvena slaptai. Viena moteris, kurią taip pat paveikė toji Sovietų Sąjungoje gaminta nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“, mirė, be to, nukentėjo dar keli kiti žmonės.

Britų vyriausybė apie K.McCallumo paskyrimą paskelbė pirmadienį. Jis MI5 vadovo poste pakeis serą Andrew Parkerį, kuris balandžio pabaigoje išeis į pensiją.

K.McCallumas, dabartinis generalinio direktoriaus pavaduotojas, turi beveik 25 metų patirtį šioje saugumo tarnyboje, buvo atsakingas už antiteroristines priemones rengiant 2012 metų Londono olimpiadą ir jos metu.

Jis taip pat yra dirbęs saugumo klausimais Šiaurės Airijoje, dėl islamo ekstremizmo ir kibernetinio saugumo.

K.McCallumas, kuris baigė matematikos studijas Glazgo universitete, savo paskyrimą pavadino „didžiule privilegija“, o A.Parkeris sakė, kad jis yra „tinkamas žmogus vesti MI5 į priekį“.

„Jis atsineša daug vadovavimo ir nacionalinio saugumo patirties į šį postą, kuris yra dar svarbesnis šiandien, MI5 ir visai šaliai kovojant su koronaviruso pandemijos poveikiu“, – sakoma jo pareiškime MI5 interneto svetainėje.

Vidaus reikalų sekretorė Priti Patel pirmadienį padėkojo į pensiją išeinančiam A. Parkeriui už vadovavimą MI5 „nelengvu periodu, kai ėmė sparčiai augti grėsmė Didžiajai Britanijai“.

„Jis ištikimai ir nesavanaudiškai tarnavo savo šaliai, ir aš dėkoju jam už šias pastangas“, – sakoma jos pareiškime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius