Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JK opozicija žada glaudesnius ryšius su ES migracijos srityje, jei laimės rinkimus

Jungtinės Karalystės pagrindinės opozicinės partijos vadovas ketvirtadienį pažadėjo, kad jei bus išrinktas į vyriausybę, žmonių neteisėtą gabenimą prilygins terorizmui ir užmegs glaudesnius ryšius su Europos Sąjunga žvalgybos srityje kovojant su organizuota imigracija.
AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

Šiuo metu Keiro Strarmerio (Kiro Starmerio) vadovaujami leiboristai viešosios nuomonės apklausose gerokai lenkia valdančiąją Konservatorių partiją ir gali grįžti į valdžią pirmą kartą nuo 2010 metų.

Visuotiniai rinkimai JK turi įvykti iki 2025 metų sausio pabaigos.

Leiboristų lyderio vis dažniau prašoma pristatyti savo partijos politiką, jam siekiant pakeisti premjero kėdėje Rishi Sunaką (Rišį Sunaką). 

Ketvirtadienį K. Starmeris lankėsi Hagoje, kur susitiko su Europolo pareigūnais. Tai buvo vienas iš kelių jo vizitų į užsienį, surengtų siekiant parodyti save kaip potencialų JK lyderį.

Kitą savaitę Prancūzijoje jis susitiks su šalies prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu). K. Starmeris taip pat planuoja kelionę į Kanadą, kur surengs susitikimą su ministru pirmininku Justinu Trudeau (Džastinu Triudo). 

Anot jo, žvalgybos ryšiai su ES yra labai svarbūs kovojant su organizuota imigracija, kuri yra didelė vyriausybės problema.

„Vyriausybės nesugebėjimas kovoti su nusikalstamomis kontrabandininkų gaujomis, organizuojančiomis perplaukimą valtimis, yra toks didelis, kad, mano nuomone, jį reikia prilyginti kitoms trims didelėms grėsmėms saugumui, su kuriomis susiduriame: klimato kaitai, priešiškoms užsienio valstybėms ir terorizmui“, – teigė K. Starmeris.

Jis nurodė, kad leiboristai sieks sudaryti naują susitarimą dėl dalijimosi realiuoju laiku gaunama žvalgybine informacija su ES, panašią į Šengeno informacinės sistemos II įtariamųjų terorizmu ir imigracijos pažeidėjų duomenų bazę.

Prieš išstodama iš Bendrijos prieš trejus metus JK turėjo automatinę prieigą prie šios sistemos.

K. Starmeris taip pat pažadėjo nusiųsti daugiau JK policijos pareigūnų į ES ir įstengti specialias tarpvalstybines policijos pajėgas, kuriuos kovotų su nusikalstamomis grupuotėmis, vykdančiomis pavojingus perplaukimus per Lamanšo sąsiaurį.

Be to, jis nurodė, kad galėtų sudaryti susitarimą su Briuseliu dėl prieglobsčio prašytojų kvotos priėmimo iš ES mainais į tai, kad JK galėtų atgal išsiųsti Lamanšo sąsiaurį kirtusius migrantus.

R. Sunako pirmtako Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) valdymo laikais pirmą kartą pristatyti planai išsiųsti į Ruandą prieglobsčio prašytojus, kuriems nepavyko gauti prieglobsčio, sukėlė pasipiktinimą ir įstrigo teisminiuose procesuose. 

K. Starmeris šiuo metu ruošiasi artėjantiems rinkimams ir neseniai pertvarkė savo komandą, taip pat pristatė aplinkos politikos gaires ir pažadus partijos rėmėjams profsąjungose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius