Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 15 /09:30

JK organizuotas migrantų deportavimo į Ruandą skrydis po EŽTT sprendimo atšauktas

Jungtinės Karalystės vyriausybės planas į Ruandą nuskraidinti pirmąjį lėktuvą su prieglobsčio prašytojais antradienį po Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimo buvo atšauktas.
Lėktuvas
Lėktuvas / 123RF.com nuotr.

Pagal prieštaringai vertinamą JK politiką ketinta į Ruandą nuskraidinti 130 migrantų. Vėliau jų skaičius buvo sumažintas ir antradienį į šią Afrikos šalį turėjo būti nuskraidinti septyni prieglobsčio prašytojai, bet galiausiai, EŽŽT nusprendus, kad bent vienas deportuojamas asmuo turėtų likti Didžiojoje Britanijoje, lėktuvas taip ir nepakilo.

Tai buvo smūgis ministro pirmininko Boriso Johnsono vyriausybei.

Vidaus reikalų sekretorė Priti Patel sakė nusivylusi, kad dėl „teisinių iššūkių ir paskutinės minutės ieškinių“ lėktuvas nepakilo, bet pažadėjo vykdyti smarkiai kritikuojamą politiką.

„Mūsų neatgrasys, – sakoma jos pareiškime. – Mūsų teisininkų komanda peržiūri visus priimtus sprendimus dėl šio skrydžio, o pasirengimas kitam skrydžiui prasideda jau dabar.“

EŽTT savo sprendime nurodė, kad minimas migrantas turėtų likti Britanijoje, nes nebuvo garantijų dėl jo teisinės ateities Ruandoje.

P.Patel EŽTT įsikišimą pavadino „labai stebinančiu“ ir pažadėjo, kad „daugelis [asmenų], išlaipintų iš šio lėktuvo, bus įlaipinti į kitą“.

EŽTT sprendimas labai nesmagus B. Johnsono konservatorių vyriausybei, nes užsienio reikalų sekretorė Liz Truss anksčiau teigė, kad lėktuvas į Kigalį išskris nepriklausomai nuo to, kiek jame bus žmonių.

„Lėktuvuose bus žmonių ir jei jų nebus šiame lėktuve, jų bus kitame“, – anksčiau antradienį televizijai „Sky News“ sakė L.Truss.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Elizabeth Truss
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Elizabeth Truss

EŽTT paskelbė skubią laikinąją priemonę, kad nebūtų deportuotas vienas irakietis, nes jis galėjo būti kankinamas, o jo paraiškos dėl prieglobsčio suteikimo nagrinėjimo procedūra nebuvo užbaigta.

Strasbūre įsikūręs Teismas sakė, kad deportavimas turi būti atidėtas, kol britų teismai liepą priims galutinį sprendimą dėl naujosios politikos teisėtumo.

„Neteisinga“

Teisių gynimo grupė „Care4Calais“ socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad tokia pati priemonė galėtų būti taikoma ir kitiems į Ruandą išsiunčiamiems asmenims.

L.Truss teigimu, ši politika, kurią Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra vadina neteisinga, yra būtina siekiant išardyti kontrabandininkų gaujas, išnaudojančias pažeidžiamus migrantus.

Rekordiškai daug migrantų įveikė pavojingą kelionę Lamanšo sąsiauriu iš Prancūzijos šiaurės, padidindami spaudimą vyriausybei Londone veikti, pažadėjus po „Brexito“ griežtinti sienų apsaugą.

Britų žiniasklaida praneša, kad maždaug 260 žmonių, mažais laiveliais bandžiusių perplaukti Lamanšą, antradienį iki 12 val. Grinvičo (15 val. Lietuvos) laiku buvo atgabenti į Doverio uostą.

Nuo metų pradžios Lamanšą kirto daugiau kaip 10 tūkst. migrantų.

„Užtraukia gėdą“

Teisiniais pastarųjų dienų iššūkiais nesisekė sustabdyti deportavimo politikos, dviejų Anglikonų Bažnyčios aukščiausio rango dvasininkų ir 23 vyskupų pavadintos amoralia ir užtraukiančia gėdą Britanijai.

„Jie (migrantai) yra pažeidžiami žmonės, o juos Senasis Testamentas mus ragina branginti“, – laiške dienraščiui „The Times“ rašė Kenterberio arkivyskupas Justinas Welby ir Jorko arkivyskupas Stephenas Cottrellas.

„Negalime pasiūlyti prieglobsčio kiekvienam, bet [taip pat] negalime perkelti [kitiems] savo etinės atsakomybės ar atsisakyti tarptautinės teisės, ginančios teisę prašyti prieglobsčio“, – sakoma laiške.

Praėjusį savaitgalį pranešta, kad karalienės Elizabeth II vyriausiasis sūnus, sosto įpėdinis princas Charlesas, privačių pokalbių metu vyriausybės planą pavadino pasibaisėtinu.

Tačiau L.Truss sakė: „Šiuo atveju amoralūs žmonės yra... kontrabandininkai, prekiaujantys žmonių kančiomis.“

Ruandos vyriausybės atstovė Yolande Makolo reporteriams sakė, kad tai „novatoriška programa“ siekiant taisyti „sugriuvusią pasaulinę prieglobsčio sistemą“.

„Nemanome, kad amoralu pasiūlyti žmonėms namus“, – spaudos konferencijoje pabrėžė ji.

B.Johnsonas savo ministrams yra pasakęs, kad politika yra teisinga.

„Verta mažinti kaštus“

L.Truss negalėjo nurodyti užsakomojo skrydžio kainos, bet apskaičiuota, kad ji viršija 250 tūkst. svarų (288,8 tūkst. eurų).

L.Truss teigė, kad verta tokiais būdais mažinti ilgalaikius nelegalios migracijos kaštus. Vyriausybės duomenimis, nelegali migracija JK mokesčių mokėtojams atsieina 1,5 mlrd. svarų (1,7 mlrd. eurų) per metus, įskaitant 5 mln. svarų per dieną apgyvendinimui.

Prancūzijos šiaurėje esančiame Kalė uoste migrantai sakė, kad deportavimo į Ruandą rizika neatgrasys jų nuo bandymų pasiekti Britaniją.

Deportuoti prieglobsčio prašytojai, kurie galiausiai atsidurs Kigalyje už 6,5 tūkst. km, bus apgyvendinti nakvynės namuose „Hope Hostel“, pastatytuose 2014 metais našlaičiams po maždaug 800 tūkst. gyvybių pareikalavusio 1994-ųjų genocido.

Nakvynės namų vadovas Ismaelis Bakina sakė, kad čia galima apgyvendinti iki 100 migrantų už 65 dolerius (62 eurus) žmogui per dieną. Jis pridūrė, kad tai „nėra kalėjimas“.

Vyriausybė Kigalyje atmeta kritiką, kad Ruanda nėra saugi šalis ir kad joje pažeidinėjamos žmogaus teisės.

Tačiau Ruandos opozicinės partijos dėl didelio jaunimo nedarbo abejoja, kad ši perkėlimo schema veiks.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius