Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2019 01 15 /2019 01 16

JK parlamentas atmetė „Brexit“ sutartį, balsuos dėl nepasitikėjimo vyriausybe

Kaip ir tikėtasi, Jungtinės Karalystės parlamentas nepatvirtino „Brexit“ sutarties projekto. Premjerės Theresos May su Briuseliu susiderėtas susitarimas atmestas didele balsų persvara.
 Jungtinės Karalystės parlamentas apsisprendė dėl „Brexit“ sutarties projekto.
Jungtinės Karalystės parlamentas apsisprendė dėl „Brexit“ sutarties projekto. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Jungtinės Karalystės parlamentas nepatvirtino „Brexit“ sutarties projekto;
  • Bendruomenių rūmai sutartį atmetė 432 balsais prieš 202;
  • Tai – didžiausias torių maištas parlamente nuo 1924-ųjų;
  • Bus balsuojama dėl nepasitikėjimo vyriausybe.

Bendruomenių rūmai sutartį atmetė 432 balsais prieš 202. Prieš susitarimą balsavo 118 Th.May bendrapartiečių. Tai – didžiausias torių maištas parlamente nuo 1924-ųjų.

Dėl šio žingsnio Jungtinės Karalystės išstojimo iš ES procesas atsidūrė nežinioje.

Opozicinės Leiboristų partijos lyderis Jeremy Corbynas pareiškė, kad Th.May patyrė „katastrofinį“ pralaimėjimą ir inicijavo įstatymų leidėjų balsavimą dėl nepasitikėjimo premjere. Ši interpeliacija turėtų įvykti trečiadienį.

Konservatorių koalicijos partnerė Šiaurės Airijos Demokratų junionistų partija balsavime dėl nepasitikėjimo palaikys vyriausybę.

Jei vyriausybė laimės balsavimą dėl nepasitikėjimo, ji savo darbą tęs kaip įprasta. Pralaimėjimo atveju Th.May galėtų tekti atsistatydinti ir leisti už vyriausybės vairo stoti naujam premjerui. Be to, neatmetamas ir išankstinių rinkimų scenarijus.

Iškart po balsavimo ES lyderiai išplatino bendrą reakciją į balsavimo rezultatus: „Mes apgailestaujame dėl balsavimo rezultatų, kurie buvo paskelbti. Raginame Jungtinės Karalystės vyriausybę kuo greičiau paaiškinti savo ketinimus ir tolesnius savo žingsnius“.

Europos Vadovų Tarybos vadovas Donaldas Tuskas tviteryje paragino atšaukti „Brexit“.

„Jei susitarimas yra neįmanomas, ir niekas nenori susitarimo, kas galiausiai turės drąsos pasakyti, kas yra vienintelė teigiama išeitis?“, – rašė jis.

Sprendžiantis valstybės likimui šimtai triukšmingų „Brexit“ šalininkų ir priešininkų susirinko prie parlamento pastato Londone. Kai kurie mušė būgnus arba stūmė didžiules platformas su pagrindinius JK politikus išjuokiančiomis lėlėmis.

„Tai gali būti diena, vesianti mus į išstojimą be jokios sutarties!“ – sakė 25 metų Simonas Fisheris, remiantis scenarijų, kad šalis iš ES išstotų staigiai ir griežtai.

Tai gali būti diena, vesianti mus į išstojimą be jokios sutarties! – sakė 25 metų Simonas Fisheris.

Netoliese susirinkęs daug gausesnis antrojo referendumo šalininkų būrys pavertė Parlamento aikštę ES vėliavų jūra.

Vienas „Brexit“ šalininkas mėgino prisidėti prie šių eitynių ir buvo sulaikytas policijos, skambant kitų protestuotojų šūksniams „Padugnė!“, bylojantiems apie didėjančią įtampą.

Kiti reiškė palaikymą antram referendumui, nors Th.May vyriausybė tokią galimybę atmeta.

Airija žada intensyvinti pasiruošimus „Brexit“ be sutarties

Airijos vyriausybė antradienį pareiškė suintensyvinsianti pasiruošimus scenarijui, kad Didžioji Britanija išstos iš Europos Sąjungos be jokio susitarimo, Jungtinės Karalystės įstatymų leidėjams triuškinama balsų persvara atmetus premjerės Theresos May su Bendrijos lyderiais suderintą „Brexit“ susitarimą.

„Gaila, bet šio vakaro balsavimo baigtis didina netvarkingo „Brexit“ riziką. Taigi, vyriausybė toliau intensyvins pasiruošimus tokiam rezultatui“, – sakoma Dublino pranešime.

Vokietija: „Brexit“ sutarties atmetimas – „karti diena Europai“

Vokietijos kanclerės pavaduotojas Olafas Scholzas antradienį pareiškė, kad Jungtinės Karalystės įstatymų leidėjų sprendimas atmesti premjerės Theresos May su Bendrijos lyderiais suderintą „Brexit“ susitarimą yra „karti diena Europai“.

„Tai karti diena Europai. Esame gerai pasiruošę, bet griežtas „Brexit“ būtų mažiausiai patrauklus pasirinkimas tiek ES, tiek Didžiajai Britanijai“, – sakė O.Scholzas, taip pat einantis finansų ministro pareigas.

Kanclerės Angel Merkel centro dešiniosios Krikščionių demokratų sąjungos (CDU) lyderė Annegret Kramp-Karrenbauer savo „Twiter“ žinutėje rašo „giliai apgailestaujanti“ dėl Britanijos parlamento sprendimo.

„Griežtasis „Brexit“ būtų blogiausias iš visų pasirinkimų“, – sakė ji ir paragino Britanijos žmones „neskubėti“ sprendžiant dėl tolesnių žingsnių.

Vokietijos Europos reikalų ministras Michaelis Rothas sakė, kad britų Bendruomenių Rūmų balsavimo rezultatai yra „katastrofa“, bet pridūrė: „Europos durys lieka atviros.“

Kiek anksčiau antradienį Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May paragino Bendruomenių Rūmų narius balsuoti už „Brexit“ sutartį, kurią jos vyriausybė suderino su Europos Sąjunga, ir paragino juos įgyvendinti 2016 metų referendumo rezultatus.

Kas toliau?

Nors bus siekiama balsuoti dėl nepasitikėjimo vyriausybe, Th.May sąjungininkai tikina neketinantys atsistatydinti ar sušaukti naujus rinkimus.

Tokiu atveju premjerė jaus didžiulį spaudimą į parlamentą sugrįžti su „planu B“.

Manoma, kad bandydama sukurti „planą B“, Th.May trečiadienį vyks į Briuselį ir bandys iš Europos Sąjungos išgauti nuolaidų. Panašu, kad deryboms ruošiasi ir Europos Komisijos (EK) vadovas Jeanas-Claude'as Junckeris. Trečiadienį turėjęs vykti į Strasbūrą, jis pakeitė planus – lieka Briuselyje.

„Scanpix“/AP nuotr./Europos Komisijos vadovo Jeano-Claude'o Junckerio metinis kreipimąsis į Europos Parlamentą
„Scanpix“/AP nuotr./Europos Komisijos vadovo Jeano-Claude'o Junckerio metinis kreipimąsis į Europos Parlamentą

Ateinantį pirmadienį, po Th.May ir ES derybų, premjerei pristačius sutarties projekto pakeitimus, JK parlamente būtų balsuojama iš naujo.

Tiesa, nepanašu, kad Briuselis yra nusiteikęs nusileisti. Bendrija baiminasi, kad iš esmės pakeitus sutarties sąlygas kitos šalys narės imtų teikti savo reikalavimus, pavyzdžiui, dėl žvejybos ar Gibraltaro.

„The Telegraph“ rašo, kad iš Bendrijos galima tikėtis tik nedidelių pakeitimų teisiškai neįpareigojančioje Politinėje deklaracijoje. Įmanomas ir ES įstatymų leidėjų pareiškimas, kad apsidraudžiamoji priemonė (angl. backstop) nebus taikoma visą laiką.

Kas yra apsidraudžiamoji priemonė?

  • Backstop sukurs bendrą ES-JK muitų teritoriją, kad būtų išvengta fizinės sienos, muitų ir prekių patikrinimų Airijos ir Šiaurės Airijos pasienyje. Airija, priešingai nei Šiaurės Airija, JK nepriklauso, todėl liks bloko sudėtyje.
  • Susitarime numatoma, kad 2020-ųjų gruodį, pasibaigus pereinamajam laikotarpiui, „apsidraudžiamoji priemonė“ bus taikoma laikinai: tik tol, kol ES ir JK susitars dėl kitų sąlygų.
  • Kai kurie parlamentarai nerimauja, kad apsidraudžiamoji priemonė išaugs į nuolatinį susitarimą, todėl JK bus visam laikui priversta laikytis ES taisyklių.

Vargu, ar kuri nors iš šių alternatyvų patenkins „Brexit“ priešininkus.

Mišri parlamentarų, pasisakančių prieš „Brexit“, grupė paviešino įstatymo projektą, kuriuo reikalaujama suorganizuoti antrą referendumą dėl pasitraukimo iš bloko. Šiame referendume būtų klausiama, ar britai nori pasilikti ES, ar pasitraukti Th.May susitarimo sąlygomis.

Įstatymo projekto autoriai pabrėžia, kad referendumo atveju dviejų metų pasitraukimo iš ES procesas būtų prailgintas, todėl JK Bendrijos nare liktų ilgiau nei iki šių metų kovo 29 dienos.

Nukeltas balsavimas

Susitarimas su ES buvo parengtas pernai lapkritį, nuo derybų pradžios praėjus pusantrų metų.

Th.May gruodį atidėjo Bendruomenių Rūmuose planuotą balsavimą dėl susitarimo su ES, nes buvo akivaizdu, kad jos laukia pralaimėjimas.

VIDEO: Patvirtintas „Brexit“ susitarimo projektas: patenkinti ne visi, bet lietuviai teisės gyventi JK nepraras

Premjerė įstatymų leidėjams pateikė tam tikrų paaiškinimų dėl susitarimo projekto, vildamasi, kad jai pavyks palenkti juos į savo pusę.

Th.May pasiūlė parlamentui didesnę vadinamosios apsidraudžiamosios priemonės kontrolę, o ES lyderiai jos prašymu taip pat pateikė rašytines garantijas, kad ji veiks tik laikinai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius