Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 12 30 /20:00

JK parlamentas patvirtino prekybos susitarimą su ES po „Brexit“, jį pasirašė ir premjeras

Bendruomenių Rūmai trečiadienį 521 balsu prieš 73 patvirtino susitarimą su Europos Sąjunga dėl prekybos po „Brexito“, pranešė Britanijos visuomeninis transliuotojas BBC. Vėliau trečiadienį susitarimą pasirašė ir britų premjeras Borisas Johnsonas, pavadinęs jį „nuostabių santykių“ tarp Londono ir Briuselio pradžia.

Bendruomenių Rūmai pritarė susitarimui, nors opozicija reiškė rimtų nuogąstavimų.

„Brexito“ šalininkai parlamente gyrė pasiektą sandorį kaip priemonę atgauti nepriklausomybę nuo bloko. Proeuropietiški įstatymų leidėjai savo ruožtu apgailestavo, jog vyriausybei nepavyko išsaugoti vientisos prekybos su Britanijos didžiausia ekonomine partnere.

Vis tik didžioji dauguma Bendruomenių Rūmų narių sutiko, kad tai geriau nei alternatyva – chaotiškas ryšių nutraukimas su ES.

Kai kurie parlamentarai skundėsi, kad jiems buvo suteikta tik penkios valandos, kad išnagrinėtų 1 200 puslapių sutartį, turėsiančią reikšmingų pasekmių Britanijos ekonomikai ir visuomenei. Tačiau įstatymų leidėjai, dauguma kurių diskutavo ir balsavo iš namų dėl šalyje galiojančių karantino priemonių, tvirtai, nors ir nelabai entuziastingai, parėmė dokumentą.

Šis susitarimas taps Britanijos įstatymu, kai vėliau trečiadienį jam pritars nerenkamų Lordų Rūmų nariai ir formaliai patvirtins karalienė Elizabeth II.

JK parlamente per debatus premjeras pasakė, kad šis susitarimas pranašauja „naujus santykius tarp Britanijos ir ES, kaip suverenių lygių [partnerių], kurias jungia draugystė, prekyba, istorija, interesai ir vertybės“.

„Su šiuo [susitarimu] mes būsime draugiška kaimynė, geriausia draugė ir sąjungininkė, kokią tik galėtų turėti ES“, – sakė jis.

Pasirašęs susitarimą, kuris buvo į Londoną atskraidintas JK Karališkųjų oro pajėgų lėktuvu, B. Johnsonas sakė: „Tai puikus sandoris šiai šaliai, taip pat ir mūsų draugams bei partneriams.“

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen ir Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis per Briuselyje 9 val. 30 min. vietos (10 val. 30 min. Lietuvos) laiku įvykusią ceremoniją žurnalistų akivaizdoje pasirašė 1 246 puslapių Prekybos ir bendradarbiavimo susitarimą, kuris po mėnesius trukusių sunkių derybų pagaliau buvo pasiektas Kūčių dieną.

„Kelias buvo ilgas. Atėjo laikas pamiršti „Brexitą“. Mūsų ateitis kuriama Europoje“, – sakė U.von der Leyen.

Europos Parlamentas taip pat turi patvirtinti susitarimą, tačiau tai turėtų įvykti po kelių savaičių.

Ketvirtadienį 23 val. (penktadienį 1 val. Lietuvos laiku) Britanija pasitrauks iš Europos bendrosios rinkos ir muitų sąjungos, pasibaigus sunkiems metams ir pereinamajam laikotarpiui po „Brexito“, kai vyko intensyvios ir sunkios derybos dėl būsimų prekybinių ryšių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius