Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JK patvirtino beždžionių raupų plitimą šalies teritorijoje

Jungtinėje Karalystėje kasdien išaiškinama žmonių užsikrėtimo beždžionių raupais atvejų, nesusijusių su jokiomis kelionėmis į Vakarų Afriką, kur ši liga yra endeminė, sekmadienį paskelbė sveikatos apsaugos pareigūnai.
Atvykimas į JK
Atvykimas į JK / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JK sveikatos saugos agentūra (UKHSA), penktadienį įregistravusi 20 beždžionių raupų atvejų, sakė, kad nauji skaičiai bus paskelbti pirmadienį.

Paklausta, ar plitimas bendruomenėje jau tapo norma Britanijoje, UKHSA vyriausioji patarėja medicinos klausimais Susan Hopkins atsakė: „Absoliučiai.“

„Aptinkame atvejų be nustatytų kontaktų su asmenimi iš Vakarų Afrikos, kaip šioje šalyje būdavo anksčiau, – sakė ji BBC televizijai. – Kasdien aptinkame daugiau atvejų.“

S.Hopkins atsisakė patvirtinti pranešimus, kad vienas užsikrėtęs asmuo yra gydomas intensyviosios slaugos palatoje, bet nurodė, kad protrūkis apima daugiausia urbanistinius rajonus, gėjus ar biseksualius vyrus.

„Pavojus plačiajai visuomenei šiuo metu išlieka itin mažas... Manau, kad žmonės turi būti tam pasirengę“, – sakė ji ir pridūrė, kad daugumai suaugusiųjų ligos simptomai būtų „palyginti lengvi“.

Apie pirmą beždžionių raupų atvejį JK paskelbė gegužės 7 dieną. Jis yra susijęs su žmogumi, neseniai grįžusiu iš Nigerijos. Beždžionių raupų virusas taip pat plinta tarp žmonių kitose Europos šalyse ir Šiaurės Amerikoje.

Pastaraisiais metais beždžionių raupais kai kuriose Centrinės ir Vakarų Afrikos dalyse sirgo tūkstančiai žmonių, bet tokie atvejai būdavo reti Europoje ir Šiaurės Amerikoje.

Ši liga, kuri paprastai nebūna mirtina, dažniausiai pasireiškia karščiavimu, raumenų skausmu, limfmazgių patinimu, nuovargiu. Vėliau atsiranda į vėjaraupius panašus bėrimas ant rankų ir veido. Dažniausiai pasveikstama per 2–4 savaites.

Virusas gali būti perduotas per odos pažeidimus, oro lašeliniu būdu, per bendrai naudojamus daiktus, tokius kaip patalynė ir rankšluosčiai.

Specifinio beždžionių raupų gydymo nėra, bet nustatyta, kad skiepai nuo raupų maždaug 85 proc. veiksmingumu apsaugo nuo beždžionių raupų.

Britanijos švietimo sekretorius Nadhimas Zahawi sakė, kad vyriausybė jau pradėjo pirkti vakcinų nuo raupų atsargas.

„Mes tai vertiname labai, labai rimtai“, – sakė jis transliuotojui BBC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius