Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JK premjeras: NATO derybos su Turkija dėl Suomijos ir Švedijos bus „sunkios“

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas antradienį pareiškė, kad derybos su Turkija dėl Švedijos ir Suomijos narystės NATO bus „sunkios“, tačiau patikino, kad padaryta „pažangos“.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / AP/„Scanpix“ nuotr.

„Suomija ir Švedija, nutraukusios dešimtmečius trukusį istorinį neutralumą, dabar nori prisijungti. Tai bus sunkus pokalbis“, – žurnalistams lėktuve sakė B.Johnsonas, skrisdamas į Madridą dalyvauti NATO aukščiausiojo lygio susitikime.

„Manau, kad svarbiausia yra tai, kad... daroma pažanga“, – pridūrė jis.

„Manau, kad mūsų aljansui labai svarbu, kad šios dvi šalys būtų įtrauktos“, – kalbėjo JK premjeras.

Bet kurios naujos NATO narės priėmimui turi vienbalsiai pritarti visos 30 Aljanso šalių, tačiau Turkija kol kas blokuoja Švedijos ir Suomijos prisijungimą.

Turkija jau seniai kaltina šias Šiaurės šalis, ypač Švediją, teikiant prieglobstį kurdų kovotojams iš uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK).

PKK, kurią Ankara laiko teroristine organizacija, nuo 1984 metų tęsia sukilimą prieš Turkijos valstybę, jau pareikalavusį dešimčių tūkstančių gyvybių.

Turkijos lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas taip pat reikalauja, kad Švedija ir Suomija atšauktų nuo 2019 metų šaliai taikomą ginklų prekybos embargą, įvestą dėl Ankaros karinės kampanijos Sirijoje.

Suomijos ir Švedijos lyderiai antradienį prieš NATO viršūnių susitikimą Madride susitiko su Turkijos prezidentu, siekdami įtikinti jį nebeprieštarauti jų šalių stojimui į Aljansą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius