Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK premjeras sako esąs pasiruošęs paremti JAV karines iniciatyvas Persijos įlankoje

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pirmadienį pareiškė manąs, kad už anksčiau šį mėnesį įvykdytas atakas prieš Saudo Arabijos naftos infrastruktūrą atsakingas Iranas.
Borisas Johnsonas
Borisas Johnsonas / „Scanpix“/AP nuotr.

Pasak jo, Londonas pasiruošęs paremti JAV pastangas padidinti Saudo Arabijos gynybos potencialą. Jis taip pat pareiškė ketinąs padėti sąjungininkams deeskaluoti padėtį Persijos įlankoje.

Tokius komentarus premjeras išsakė žurnalistams, vėlai sekmadienį skridusiems drauge su juo į Niujorke šią savaitę prasidėsiančią JT Generalinės Asamblėjos sesiją.

„Galiu jums pasakyti, kad Jungtinė Karalystė labai užtikrintai priskiria Iranui atsakomybę už atakas prieš „Aramco“, – B.Johnsono žodžius pirmadienį citavo britų naujienų agentūra „Press Association“.

„Bendradarbiausime su mūsų draugais amerikiečiais ir europiečiais, kad parengtumėme atsaką, leisiantį sumažinti įtampą Persijos įlankos rajone“, – pridūrė jis.

Vyriausybės vadovas pažymėjo pasisakantis už problemų sprendimą diplomatiniu būdu, bet pabrėžė, jog Britanija pasiruošusi patenkinti ir prašymus suteikti karinę pagalbą.

JAV šeštadienį paskelbė planus padidinti savo karinį kontingentą Saudo Arabijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

„Labai atidžiai tai stebėsime. Aišku, jei mūsų paprašys atlikti vaidmenį arba Saudo Arabijos atstovai, arba amerikiečiai, pagalvosime, kokiu būdu galėtumėm prisidėti“, – sakė britų premjeras.

B.Johnsono pranešė, kad JT Generalinės Asamblėjos kuluaruose susitiks su Irano prezidentu Hassanu Rouhani.

Be to, Britanijos lyderis ketina susitikti su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, Vokietijos kanclere Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu.

B.Johnsonas pareiškė norįs, kad jo šalis būtų „tiltas tarp mūsų draugų europiečių ir amerikiečių, kalbant apie krizę Persijos įlankoje“.

Naktį į rugsėjo 14 dieną Saudo Arabijos nacionalinės naftos bendrovės „Saudi Aramco“ objektai buvo atakuoti bepiločių lėktuvų. Per atakas buvo apgadintas šalies rytuose esantis svarbus naftos perdirbimo kompleksas.

Atsakomybę už išpuolius prisiėmė Jemene veikiantys Teherano remiami sukilėliai husiai, teigiantys panaudoję 10 bepiločių lėktuvų. Tačiau Vašingtonas suabejojo jų pareiškimais ir apkaltino Iraną. Teheranas tokius kaltinimus neigia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius