Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 05 24 /13:49

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May paskelbė atsistatydinanti

Jungtinės Karalystės parlamentui nesugebant rasti išeities iš „Brexit“ aklavietės, premjerė Theresa May paskelbė, kad birželio 7-ąją atsistatydins iš Konservatorių partijos vadovės posto, bet vadovaus vyriausybei, kol bus išrinktas naujas lyderis. Vienas realiausių kandidatų į premjerus Borisas Johnsonas pareiškė, kad Th.May įpėdinis privalo „užtikrinti „Brexit“.
Theresa May paskelbia atsistatydinanti
Theresa May paskelbia atsistatydinanti / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kalbėdama prie savo rezidencijos Dauningo gatvėje Th.May sakė: „Nuo tada, kai kaip ministrė pirmininkė pirmąkart įžengiau per duris, esančias už manęs, dėjau pastangas, kad darbas dėl Jungtinės Karalystės būtų ne vien saujelei privilegijuotųjų, bet dėl kiekvieno, taip pat kad būtų išpildyti [2016-ųjų „Brexit“] referendumo rezultatai.“

„Man yra ir visuomet bus labai gaila, kad negalėjau užtikrinti „Brexit“, – pridūrė ji.

„Padariau viską, ką galėjau, kad įtikinčiau parlamentarus paremti sutartį... Deja, man nepavyko to padaryti“, – kalbėjo ji.

„Susiderėjau dėl mūsų išstojimo sąlygų. Dariau viską, ką galiu, kad įtikinčiau parlamento narius šiam susitarimui pritarti, – tęsė Th.May. – Liūdna, kad nesugebėjau to padaryti.“

Premjerė pridūrė dabar mananti, kad Jungtinės Karalystės interesams būtų geriausia, kad šioms pastangoms vadovautų naujas vyriausybės vadovas.

„Šiandien skelbiu, kad atsistatydinsiu iš konservatorių lyderės [posto] birželio 7-ąją, penktadienį, – sakė ji. – Su partijos pirmininku susitarėme, kad naujo lyderio rinkimų procesas prasidės kitą savaitę.“

„Mūsų politika gali būti įtemptoje situacijoje, tačiau mūsų šalyje yra tiek gerų dalykų. Yra tiek daug dalykų, kuriais galima didžiuotis. Dėl kurių galime būti optimistai“, – kalbėjo ji.

Lūžinėjančiu balsu Th.May sakė, kad jai buvo garbė turėti galimybę vadovauti šaliai, kurią ji myli.

VIDEO: Su ašaromis akyse Theresa May paskelbė atsistatydinanti: „Padariau viską, ką galėjau“

ES: Th.May atsistatydinimas „Brexit“ derybų nekeičia

Europos Sąjunga penktadienį pareiškė, kad ministrės pirmininkės sprendimas atsistatydinti niekaip nekeičia Bendrijos pozicijos dėl Jungtinės Karalystės išstojimo sutarties, kurią bloko narės pernai suderino su Londono vyriausybe.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris pažymėjo, kad paskelbtą Th.May apsisprendimą atsistatydinti sutiko „be asmeninio džiaugsmo“, nurodė jo atstovė ir pridūrė, kad Europos Vadovų Taryba jau yra „išdėsčiusi savo poziciją“ „Brexit“ sutarties klausimu.

„Ilgainiui istorija bus dėkingesnė“

Rytų Europos studijų centro direktorius, politologas Linas Kojala feisbuke rašo, kad naujo Konservatorių partijos lyderio, kuris automatiškai taps premjeru, rinkimų procesas gali užtrukti iki liepos pabaigos.

„May nebus vertinama kaip sėkmingiausia vyriausybės vadovė. Jai nepavydėtinoje situacijoje nepavyko išspręsti „Brexit dilemos, kurią pradėjo Davidas Cameronas. Ji pralaimėjo rinkimus 2017 metais, kuriais tikėjosi sustiprinti savo partijos pozicijas parlamente; tai sukūrė situaciją, kai jos susitartas skyrybų su ES planas neturėjo jokio palaikymo. Nei pozicijoje, nei opozicijoje.

Ilgainiui istorija May bus dėkingesnė. Bus pripažįstama, kad ji stengėsi, ir ėmėsi lyderystės tada, kai premjero pozicija anaiptol nebuvo geidžiamiausia. Juo labiau, kad ją pakeisiančiam politikui teks dar vienas Sizifo darbas“, – rašo L.Kojala.

Kas gali pakeisti Th.May?

Praeitą savaitę Borisas Johnsonas patvirtino sieksiantis Konservatorių partijos lyderio posto. Jis penktadienį gyrė Th.May kaip „stoišką“ lyderę ir sakė, kad jos įpėdinis privalo „užtikrinti „Brexit“.

„Ačiū jums už stoišką tarnybą mūsų šaliai ir Konservatorių partijai. Dabar laikas paklausyti jos raginimų: susitelkti ir užtikrinti „Brexit“, – savo „Twitter“ žinutėje parašė B.Johnsonas, kai Th. May paskelbė atsistatydinsianti birželio 7-ąją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Borisas Johnsonas

Britų žiniasklaida potencialiais Th.May įpėdiniais įvardija ir šiuos politikus:

  • Buvusį „Brexit“ sekretorių Dominicą Raabą, kuris iš šių pareigų pasitraukė jose išbuvęs vos kelis mėnesius. Pasitraukimo priežastis? Negalėjo pritarti Th.May suderėtos „Brexit“ sutarties sąlygoms;
  • Užsienio reikalų sekretorių Jeremy Huntą. Anksčiau jis tikino balsavęs už Jungtinės Karalystės pasilikimą Europos Sąjungoje, tačiau vėliau pareiškė, kad ES arogancijos derybų metu jis pakeitė nuomonę;
  • Andreą Leadsom, uolią „Brexit“ šalininkę Th.May kabinete. Ji trečiadienį paskelbė atsistatydinti iš vyriausybės atstovės ryšiams su parlamentu posto;
  • Michaelą Gove'ą – aplinkosaugos, maisto ir kaimo reikalų sekretorių, remiantį Th.May ir Briuselio susiderėtą „Brexit“ sutarties projektą;
  • Gynybos sekretorę Penny Mordaunt, kurią palaiko pasitraukimo iš ES šalininkai;
  • Už pasilikimą Bendrijoje pasisakantį vidaus reikalų sekretorių Sajidą Davidą;
  • Sveikatos apsaugos ir socialinės rūpybos sekretorių Mattą Hancocką, praėjusių metų pabaigoje pareiškusį, kad galėtų būti surengtas antras referendumas dėl „Brexit“;
  • Esther McVey, kuri lapkritį pasitraukė iš darbo ir pensijų sekretorės pareigų. Priežastis – nepasitenkinimas „Brexit“ procesu.

Žadėjo pasitraukti po sutarties patvirtinimo

Th.May anksčiau sakė, kad atsistatydins iškart, vos tik „Brexit“ susitarimas bus priimtas parlamento, ir antradienį išdėstė naują planą, dėl kurio Bendruomenių Rūmai turėjo balsuoti birželio pradžioje.

Tačiau vyriausybė šį balsavimą atidėjo.

Parlamento nariai yra jau triskart triuškinama balsų persvara atmetę Th.May vyriausybės praeitais metais su Briuseliu suderintą išstojimo iš Europos Sąjungos susitarimą.

Jos naujausi pasiūlymai, apimantys galimybę įstatymų leidėjams surengti balsavimą, ar dėl „Brexit“ sutarties turėtų būti organizuotas referendumas, konservatoriams sukėlė įtūžį.

Spaudimą Th.May padidino Andreos Leadsom, vienos uoliausių „Brexit“ šalininkių jos kabinete, trečiadienį paskelbtas sprendimas atsistatydinti iš vyriausybės atstovės ryšiams su parlamentu posto.

Savo atsistatydinimo laiške A.Leadsom rašo premjerei nebetikinti, kad jos taktika leis įgyvendinti per 2016 metų referendumą paskelbtą Britanijos apsisprendimą išstoti iš Europos Sąjungos.

Prognozuojama, kad konservatoriai panašiai blogai pasirodė ir per ketvirtadienį Jungtinėje Karalystėje vykusius rinkimus į Europos Parlamentą. Šio balsavimo rezultatai turėtų būti paskelbti sekmadienį vakare.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius