-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK pritaria Prancūzijos planui sukurti Europos bendras gynybos pajėgas

Londonas pritaria Paryžiaus planui suformuoti Europos karinės intervencijos pajėgas ir tokiu būdu palaikyti tvirtus gynybos ryšius su ES Jungtinei Karalystei išstojus iš Bendrijos, šeštadienį naujienų agentūrai AFP sakė vienas britų ministras. Pasak jaunesniojo gynybos ministro Fredericko Curzono Londonas „labai noriai pritaria“ Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono siūlymui sukurti pajėgas, kurias galima būtų sparčiai dislokuoti reaguojant į karines krizes.
Britų kariai Irake
Britų kariai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šios pajėgos, vadinamos „Europos intervencijos iniciatyva“, būtų atskiros nuo kitų ES gynybos bendradarbiavimo formų, tad JK galėtų laisvai prisijungti po „Brexit“.

„Labai noriai pritariame šiai prezidento Macrono iniciatyvą“, – AFP sakė F.Curzonas, atvykęs į ES gynybos ministrų susitikimą Sofijoje.

„Tikimės to susitikti su mūsų Prancūzijos kolegomis ir aptarti jų suformuluotas idėjas apie labiau veiksmingos ir vieningos saugumo bei gynybos sistemos kūrimą visoje Europoje. Manoma, kad ji turėtų svarbų vaidmenį“, – pridūrė jis.

Gruodį 25 ES narės pasirašė svarbų gynybos susitarimą, kuriuo sutiko bendradarbiauti įvairiuose kariniuose projektuose, tačiau kol kas neaišku, ar išstojus iš bloko Didžioji Britanija galės prisidėti prie šių iniciatyvų.

Londonas nuolat priešindavosi bet kokiems ketinimams sukurti „ES kariuomenę“, bet dabar JK tvirtina norinti ir toliau palaikyti glaudžius saugumo ryšius su Bendrija.

Anot F.Curzono, naujas Prancūzijos siūlymas suformuoti intervencijos pajėgas galėtų atitikti šiuos Londono siekius.

„Tai neabejotinai padės pasiekti tai, ko mes ieškome – gilius ir ypatingus santykius su mūsų Europos kolegomis gynybos ir saugumo srityje“, – pareiškė jis.

ES šią savaitę paskelbė planus savo 2021–2027 metų biudžete skirti apie 20 mlrd. eurų gynybai. Didžiąja dalimi šios sumos planuojama finansuoti tyrimus ir naujų karinių technologijų vystymą.

Vis dėlto gruodį sudarytu Nuolatinio struktūrizuoto bendradarbiavimo susitarimu (PESCO) Prancūzija liko nevisai patenkinta, nes jame neužsimenama apie planus sukurti intervencijos pajėgas.

Prancūzijos gynybos ministrė Florence Parly per vasarį Miunchine vykusią saugumo konferenciją pareiškė, kad svarstomos pajėgos galėtų „atsakyti į grėsmę, kylančią iš ES artimiausios kaimynystės, ypač rytuose“.

Vykstant šeštadienio susitikimui F.Parly derėjosi su ES diplomatijos vadove Federica Mogherini ir išaiškino jai E. Macrono planą, kuriuo, kaip pranešama, susidomėjo jau devynios šalys, tarp jų Italija, Ispanija, Vokietija, Danija ir Estija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius