Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK skundžiasi negaunanti prieigos prie ES mokslinių tyrimų programų

Jungtinė Karalystė pradėjo ginčo su Europos Sąjunga dėl jos pašalinimo iš bloko mokslinių tyrimų programų nagrinėjimo procedūrą, pasinaudodama susitarime po „Brexito“ nustatytu mechanizmu.
Brexit
Brexit / Alexanderio Andrewso / Unsplash nuotr.

Tai pirmas toks JK pradėtas ginčas su ES po „Brexito“.

JK vyriausybė vėlai antradienį paskelbtame pareiškime nurodė, kad ėmėsi veiksmų, „numatytų JK ir ES prekybos ir bendradarbiavimo susitarime (TCA), sprendžiant ginčus tarp JK ir ES“.

Veiksmų imtasi dėl „nuolat vėluojančio“ priėjimo prie ES mokslo programų, teigiama jos pranešime.

Jame priduriama, kad JK 2020 metais susitarė dėl jos galimybės dalyvauti tose programose, tačiau ES „iki šiol atsisako užbaigti“ jos įtraukimą į akademines programas.

JK vis dar negali dalyvauti pavyzdinėje bloko programoje „Horizon Europe“, pagal kurią finansuojami moksliniai tyrimai, branduolinės energetikos reguliavimo institucijoje „Euratom“ ir „Copernicus“ palydovų stebėsenos grupėje.

JK vyriausybė pareiškė, kad raštu kreipėsi į Europos Komisiją, prašydama pradėti ginčo sprendimo procedūrą, tikėdamasi šios institucijos „konstruktyvaus bendradarbiavimo“.

„ES akivaizdžiai pažeidžia mūsų susitarimą ir nuolat bando politizuoti gyvybiškai svarbų mokslinį bendradarbiavimą atsisakydama užbaigti prieigos prie šių svarbių programų sukūrimą“, – sakė užsienio reikalų sekretorė Liz Truss (Liz Tras).

Pasak JK, jeigu ES atsisakys, ji yra „parengusi alternatyvų programų rinkinį JK mokslininkams ir tyrėjams remti“.

Tokių oficialių konsultacijų ginčijamomis temomis nuostata yra numatyta JK ir ES prekybos susitarime dėl santykių po „Brexito“, vadinamame Prekybos ir bendradarbiavimo susitarime (TCA).

Po „Brexito“ JK vyriausybė priėmė prieštaringai vertinamą sprendimą pasitraukti iš Europos studentų mainų programos „Erasmus“ ir pradėjo vykdyti savo programą „Turing“.

Europos Komisijos atstovas spaudai Danielis Ferrie žurnalistams antradienį sakė, kad ES dar negavo oficialaus JK pranešimo apie pradėtą ginčo nagrinėjimo procedūrą.

Pasak jo, ES imsis tolesnių veiksmų, tačiau esama „didelių keblumų“, nes prekybos susitarime po „Brexito“ ES nėra įpareigota įtraukti JK į tokias programas kaip asocijuotąją šalį, taip pat nenurodomas konkretus terminas, per kurį tai turėtų būti padaryta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius