-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK svarsto galimybę atsisakyti šešių mėnesių ar trumpesnių laisvės atėmimo bausmių

Didžiosios Britanijos vyriausybė svarsto galimybę atsisakyti šešių mėnesių ar trumpesnių laisvės atėmimo bausmių už daugumą nusikaltimų, siekdama mažinti pakartotinio nusikalstamumo dažnį ir kalėjimų sistemos apkrovą, šeštadienį pranešė kalėjimų reikalų ministras. Jei sprendimas būtų priimtas, įkalinimo išvengtų dešimtys tūkstančių žmonių, nuteistų už nesmurtinius ar ne seksualinio pobūdžio nusikaltimus, o, pavyzdžiui, už įsilaužimus ar vagystes iš parduotuvių, dienraščiui „The Daily Telegraph“ pareiškė ministras Rory Stewartas.
Didžiosios Britanijos policija.
Didžiosios Britanijos policija. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Duodamas interviu politikas sakė, kad trumpos įkalinimo bausmės yra „pakankamai ilgos, kad pakenktų, bet nepakankamai ilgos, kad pataisytų“.

„Įkaliname žmogų trims ar keturioms savaitėms, jis praranda namus, darbą, šeimą, reputaciją, – aiškino R.Stewartas. – Nuteistieji patenka į kalėjimą, kur sutinka įvairių įdomių personažų, o tada vėl išleidžiami į gatves.“

„Visuomenė būtų saugesnė, jei taikytume apgalvotas su viešaisiais darbais susijusias bausmes... tai smarkiai sumažintų kalėjimų apkrovą.“

Tokie pakeitimai būtų panašūs į 2010 metais Škotijoje įgyvendintą reformą, kur teisėjai dabar vadovaujasi teisinėmis prielaidomis, pagal kurias neskiriamos trumpesnės nei trijų mėnesių laisvės atėmimo bausmės.

Škotijoje pakartotino nusikalstamumo dažnis nukrito iki žemiausio lygio per dvejus dešimtmečius, o Škotijos vyriausybė svarsto galimybę tokias pačias nuostatas pritaikyti ir iki metų trukmės bausmėms.

Kalėjimų reformos fondo (PRT) direktorius Peteris Dawsonas dienraščiui sakė, kad „reikėtų pasveikinti vyriausybę už politinę drąsą pradėti diskusijas.“

Oficialiais duomenimis, nuo dešimto dešimtmečio pradžios kalinių skaičius Anglijoje ir Velse padvigubėjo dvigubai ir dabar jų yra daugiau kaip 80 000.

Tuo tarpu 2017 metais daugiau kaip pusė iš 86,3 tūkst. nuteistųjų, kuriems buvo paskirtas laisvės atėmimas, buvo nubausti šešių mėnesių ar trumpesnėmis įkalinimo bausmėmis.

Šalies kalėjimuose yra susiklosčiusi itin sudėtinga padėtis; juose daugėja smurto ir plinta narkotikų vartojimas.

R.Stewartas praėjusių metų rugpjūčio mėnesį davė drąsų pažadą atsistatydinti, jei per metus nesugebės reformuoti 10 blogiausių šalies kalėjimų.

Teisingumo ministerijos atstovas spaudai patvirtino, kad ministerija „tiria galimas alternatyvas“ laisvės atėmimo bausmėms už kai kuriuos nusikaltimus.

„Kaip jau minėjome, trumpos bausmės pernelyg dažnai yra neveiksmingos, suteikia mažai galimybių nusikaltėliams pasitaisyti ir skatina nepriimtinai didelį pakartotinių nusikaltimų skaičių“, – pasakė ministerijos atstovas.

„Tačiau darbas tebevyksta, ir šiuo metu dar nepasiekėme jokių išvadų."

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius