Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti
05 14 /14:50

JK užsienio reikalų ministerija dėl šnipinėjimo bylos iškvietė Kinijos pasiuntinį

Jungtinės Karalystės vyriausybė antradienį pranešė iškvietusi Kinijos ambasadorių Zheng Zeguang (Dženg Dzeguangą), praėjus dienai po to, kai britų teismas pateikė kaltinimus trims asmenims naujausioje su Pekinu susijusioje įtariamo šnipinėjimo byloje.
Britų parlamentas / Tayfun Salci / ZUMAPRESS.com
Britų parlamentas / Tayfun Salci / ZUMAPRESS.com

JK užsienio reikalų ministerija „nedviprasmiškai pareiškė, kad pastarojo meto Kinijos elgesys JK atžvilgiu, įskaitant kibernetines atakas, pranešimus apie sąsajas su šnipinėjimu ir premijų skyrimą, yra nepriimtinas“, sakė atstovas spaudai.

Ministerija teigė, kad diplomatas iškviestas po to, kai pirmadienį buvo paskelbta, kad trims asmenims pateikti kaltinimai dėl įtariamos pagalbos Honkongo žvalgybos tarnyboms.

Trys vyrai iš Pietryčių Azijos – 38-erių Chi Leung Wai (Či Leung Vai), 37-erių Matthew Trickettas (Metjus Triketas) ir 63-erių Chung Biu Yuenas (Čung Bju Juenas) – buvo paleisti už užstatą.

Honkongo vyriausybė pareiškime nurodė, kad vienas iš trijų kaltinamųjų yra jos prekybos biuro Londone vadovas.

Kinijos užsienio reikalų įgaliotinis Honkongo teritorijoje griežtai pasmerkė Jungtinę Karalystę už, jo teigimu, sufabrikuotus kaltinimus ir apkaltino ją kišantis į Honkongo vidaus reikalus.

Biuras įspėjo, kad Britanija sulauks „tvirtų ir griežtų Kinijos atsakomųjų veiksmų“.

JK vyriausybė pasmerkė Honkongo naują nacionalinio saugumo įstatymą, kuris, jos nuomone, dar labiau suvaržys šioje teritorijoje gyvenančių ir dirbančių asmenų pilietines laisves ir teises.

Ji ne kartą pasmerkė elgesį su demokratijos šalininkais buvusioje britų kolonijoje ir įvedė naujas vizų išdavimo tvarkos taisykles, leidžiančias milijonams honkongiečių legaliai atvykti į JK. 

Todėl ši šalis tapo prieglobsčiu disidentams, tarp jų ir žinomam demokratijos šalininkui politikui Nathanui Law (Neitanui Lo).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius