Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 12 12 /14:44

JK vyksta pirmalaikiai „Brexit“ rinkimai

Jungtinėje Karalystėje ketvirtadienį vyksta svarbiausiu dabartinės kartos balsavimu vadinami visuotiniai rinkimai, per kuriuos bus nuspręstas „Brexit“ likimas ir kuriais siekiama užbaigti daug metų trunkančią politinę aklavietę bei piktus nesutarimus dėl šalies narystės Europos Sąjungoje.
Britai balsuoja pirmalaikiuose rinkimuose
Britai balsuoja pirmalaikiuose rinkimuose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Užtikrinta ministro pirmininko Boriso Johnsono pergalė tikriausiai kitą mėnesį užbaigtų 46 metus trunkančią šalies narystę bloke ir nustatytų naują kursą ateičiai, grindžiamą glaudesniais ryšiais su Jungtinėmis Valstijomis ir net Kinija.

Tačiau opozicijos pergalė galėtų sustabdyti „Brexit“ procesą ir duoti šaliai kairuoliškiausią per kelis dešimtmečius vyriausybę, kuriai vadovautų socialistas veteranas Jeremy Corbynas, norintis kai kurių sektorių nacionalizavimo ir didelių išlaidų valstybiniam sektoriui.

Visoje Anglijoje, Škotijoje, Velse ir Šiaurės Airijoje 7 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku buvo atidaryta per 40 tūkst. balsavimo apylinkių, įskaitant paskubomis tam pritaikytus malūną, kelis barus, kirpyklą ir kulinarijos parduotuvę. Balsavimas baigsis 22 val. vietos (penktadienį 0 val. Lietuvos) laiku.

Šie prieš Kalėdas surengti rinkimai yra jau treti per mažiau nei penkerius metus.

B.Johnsonas, kuris sakė, kad rezultatai labai sunkiai prognozuojami, pirmasis iš partijų lyderių atidavė savo balsą. Į rinkimų apylinkę Londono centre jis atvyko su savo augintiniu, Džeko Raselo terjeru Dilynu.

Apklausos, kurios beveik visos nenumatė praėjusių visuotinių rinkimų 2017 metais rezultatų, rodo, kad B.Johnsono valdančioji Konservatorių partija pirmauja, bet jos persvara galėtų būti per maža, kad jis vienas formuotų vyriausybę.

J.Corbynas, kuris turėjo sklaidyti kalbas apie savo neryžtingumą dėl „Brexito“ ir teiginius, kad jo partijoje esama antisemitizmo, prieš atiduodamas savo balsą Londono šiaurėje iškėlė į viršų nykščius.

Netrukus po to Glazge balsavo Liberalų demokratų partijos lyderė Jo Swinson ir Škotijos nacionalinei partijai (SNP) vadovaujanti Nicola Sturgeon.

Orai

Visų dėmesys krypo į žiemiškus orus, meteorologams prognozuojant žemą temperatūrą, lietų ir net sniegą, galintį paveikti rinkėjų aktyvumą per pirmus gruodį vykstančius rinkimus per beveik 100 metų.

Ketvirtadienį renkami 650 įstatymų leidėjų JK parlamente, kurio darbas įstrigęs nuo 2016-ųjų referendumo dėl tolesnės narystės Europos Sąjungoje, per kurį dauguma rinkėjų palaikė „Brexit“.

Rinkimuose dalyvauja 3 321 kandidatas, tarp kurių yra ir 18-mečių, ir 80-mečių. Jie varžosi apygardose, besidriekiančiose nuo Šetlando prie šiaurės rytinių Škotijos krantų iki Silio salų, daugiau kaip 1 200 km nutolusių nuo Kornvalio pietvakarinėje Anglijoje.

VIDEO: Jungtinės Karalystės premjeru išrinktas lietuviškų šaknų turintis B.Johnsonas pažadėjo įgyvendinti „Brexit“

Pirmieji ženklai apie bendrus rinkimų rezultatus bus rinkėjų apklausos rezultatai, kuriuos žadama paskelbti užsidarius visoms balsavimo apylinkėms. Pirmųjų realių balsavimo rezultatų tikimasi sulaukti apie 23 val. vietos (penktadienį 1 val. Lietuvos) laiku.

B.Johnsonas, liepą perėmęs vyriausybės vadovo postą iš Theresos May, kuriai nepavyko Bendruomenių Rūmuose prastumti savo Briuselyje išsiderėto „Brexito“ susitarimo, tikisi išsaugoti savo vietą parlamente ir gauti daugumą.

„Tiesiog įsivaizduokite, kaip nuostabu bus įsitaisyti per šias Kalėdas su kalakuto vakariene, jau priėmus sprendimą dėl „Brexito“, – sakė jis rinkėjams besibaigiant rinkimų agitacijos laikotarpiui.

Tačiau pati ES tvirtina, kad užsitikrinti išsamų prekybos susitarimą iki pereinamojo laikotarpio pabaigos kitų metų gruodį yra beveik neįmanoma.

Dėl to vėl į pirmą planą iškiltų „Brexito“ be jokio susitarimo scenarijus, o versle ir JK ekonomikoje kiltų nauja nežinomybė.

Rinkėjų nuovargis

Leiboristų pergalės atveju 70-metis partijos lyderis J. Corbynas taptų pirmuoju jos premjeru nuo 2010-ųjų, kai vyriausybei baigė vadovauti Gordonas Brownas, ir vyriausiu nauju premjeru nuo 1855-ųjų.

J.Corbynas siūlo per tris mėnesius persiderėti dėl švelnesnių „skyrybų“ su Briuseliu sąlygų ir po trijų mėnesių kampanijos paklausti piliečių nuomonės referendume, kuriame taip pat turėtų būti numatytas variantas pasilikti bloke.

Tačiau jis atsisakė viešai pareikšti pritarimą ar nepritarimą „Brexitui“ ir teigė esąs „sąžiningas arbitras“, kuris vykdys rinkėjų norus, nesvarbu, koks būtų rezultatas, kad susiskaldžiusi šalis pagaliau susivienytų.

„Balsuokite už viltį. Balsuokite už realius pokyčius“, – ragino jis.

J.Corbynas pareiškė, kad JK dabar stovi kryžkelėje, o ketvirtadienio rinkimai yra „tikrai istoriniai“.

B.Johnsonas skelbė savo žinutę, kad reikia įgyvendinti „Brexit“, nepaisydamas rinkėjų nuovargio nuo rinkimų ir vingiuoto „Brexit“ proceso.

„Nebuvau patenkintas. „Brexitas“ neturėjo dominuoti“, – sakė 56 metų Gaurangas Naikas, atidavęs savo balsą Londone, jam į veidą pučiant šaltam vėjui.

„Daugiau nepastovumo“

Praėjusį mėnesį sociologinių tyrimų agentūros „YouGov“ atlikta apklausa žadėjo toriams patogią 68 vietų daugumą, bet antradienį šios prognozės sumažėjo iki 28 mandatų daugumos.

B.Johnsono Konservatorių partijai tereikia devynių papildomų vietų, kad gautų daugumą, tokiu atveju jam pavyktų užsitikrinti parlamento paramą savo „Brexito“ sutarčiai ir išvesti šalį iš ES iki sausio pabaigos.

„Brexit“ aukštyn kojomis apvertė tradicinę politinę ištikimybę, ir ketvirtadienio rinkimų rezultatai gali šokiruoti, jei, kaip tikimasi, rinkėjai balsuos remdamiesi kandidatų pozicija dėl „Brexit“, o ne partinėmis linijomis.

Konservatoriai daug vilčių deda į vadinamąją „Raudonąją sieną“ šiaurės Anglijoje, daugiausia balsavusią už išstojimą iš ES, ir šiaurės Velsą – tradicinius kairiųjų leiboristų bastionus.

„Esama daugiau nepastovumo nei kada nors anksčiau“, – sakė „YouGov“ politinių tyrimų vadovas Chrisas Curtisas, atkreipdamas dėmesį į išaugusį nė vienos partijos tvirtai nepalaikančių rinkėjų skaičių.

„Šiuo metu labiausiai tikėtinas rezultatas yra konservatorių dauguma, – sakė jis naujienų agentūrai AFP. – Vis dėlto įmanomas ir darbinės daugumos neturintis parlamentas, tačiau negalime atmesti ir daug didesnės Konservatorių daugumos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius