Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JK žvalgybos vadovas: teroro pavojus šalyje – didžiausias per pastaruosius dešimtmečius

Retai viešai pasisakantis Jungtinės Karalystės (JK) žvalgybos tarnybos MI5 direktorius Andrew Parkeris antradienį perspėjo, kad terorizmo pavojus šalyje auga nerimą keliančiu greičiu ir šiuo metu yra didesnis nei kada nors anksčiau per visą jo 34 metų karjerą.
Andrew Parkeris
Andrew Parkeris: teroro pavojus JK – didžiausias per pastaruosius dešimtmečius / „Scanpix“/AP nuotr.

Pasak A.Parkerio, MI5 agentūra, dar žinoma kaip Saugumo tarnyba, nuolatos plėtoja ir tobulina savo pajėgumus, bet iš tikrųjų negali sustabdyti visų prieš civilius nukreiptų išpuolių.

„Žinant, kas įvyko ir ko neįvyko 2017 metais, tampa aišku, kad Jungtinėje Karalystėje grumiamės su rimtu islamistų ekstremizmo pavojumi, – žurnalistams Londone sakė A.Parkeris. – Pavojus yra daugialypis, vystosi sparčiai ir veikia tokiu mastu, kokio iki šiol nesame matę.“

A.Parkeris pabrėžė, kad šiais metais pavojus itin išaugo, o teroristams pavyko įvykdyti mirtinus išpuolius Londone ir Mančesteryje, per kuriuos iš viso žuvo 36 žmonės.

„Pastaraisiais ketveriais metais JK sustabdyta dvidešimt išpuolių, – sakė A. Parkeris. – Dar didesniam skaičiui išpuolių užkirstas kelias ankstyvose jų planavimo stadijose, įsikišus mums ir policijai. Rekordiškai didelis ir dėl teroristinės veiklos suimtų asmenų skaičius – 379 per metus iki birželio mėnesio.“

A.Parkeris: „Veikiame tokiu mastu, kokio anksčiau nesame matę.“

Anot jo, žemyninė Europos dalis irgi kenčia nuo padažnėjusių teroro išpuolių, ypač Prancūzijoje, Belgijoje, Vokietijoje ir Ispanijoje.

„Veikiame tokiu mastu, kokio anksčiau nesame matę“, – sakė MI5 vadovas.

A.Parkeris sakė, kad MI5 šiuo metu vykdo apie 500 tyrimų, susijusių su 3 000 žmonių, įtariamų dalyvaujant teroristinėje veikloje.

Anot A. Parkerio, per pastaruosius metus daugiau nei 20 tūkst. asmenų buvo išsamiai patikrinti dėl galimų ryšių su terorizmu, ir net nekyla abejonių, kad esama smurtinę ekstremizmo ideologiją išpažįstančių asmenų, apie kuriuos MI5 dar nieko nežino.

Pavojų papildomai aštrina galimai į Jungtinę Karalystę grįžtantys piliečiai, anksčiau prisidėjusių prie džihadistų grupuotės „Islamo valstybė “ (IS) Sirijoje ir Irake, sakė A.Parkeris.

Anot jo, MI5 yra puikiai pasiruošusi kovoti su augančiu pavojumi: agentūros darbuotojų gretos per ateinančius metus išaugs nuo 4 000 iki 5 000.

Vis dėl to, MI5 vadovas įspėjo, kad neįmanoma užkirsti kelio absoliučiai visiems išpuoliams.

A.Parkeris: „Kartais įvykiai nutinka, nes gyvename laisvoje visuomenėje, liberalioje demokratijoje ir visų visą laiką nesekame. Bet ir nenorėtumėme gyventi šalyje, kurioje būtų taip elgiamasi.“

„Kartais įvykiai nutinka, nes gyvename laisvoje visuomenėje, liberalioje demokratijoje ir visų visą laiką nesekame, – sakė jis. – Bet ir nenorėtumėme gyventi šalyje, kurioje būtų taip elgiamasi.“

Agentūros vadovas technologijų įmones paragino dirbti išvien su vyriausybe ir neleisti socialiniams tinklams tapti ekstremistų komunikacijos įrankiais, kurių neįmanoma kontroliuoti.

Paklaustas ar „Facebook“ ir „Google“ daro pakankamai šiuo klausimu, A.Parkeris atsisakė aptarinėti konkrečias įmones.

Jis pagyrė komunikacijų technologijų daromą pažangą, bet pabrėžė, kad stebimas „nenumatytas šalutinis poveikis“: ekstremistai, siekdami išvengti susekimo, naudoja socialinių tinklų programėles, ypač šifruojančias susirašinėjimą, ir taip išvengia teisėtos stebėsenos. A. Parkeris sakė, kad įmonės turėtų daryti daugiau, kad būtų išvengta piktnaudžiavimo jų komunikacijos sistemomis.

„Šios kompanijos turėtų prisiimti atsakomybę dėl savo veiklos etikos, – sakė A.Parkeris. – Vienintelis būdas mums kažką nuveikti yra dirbti kartu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius