Joe Bidenas įspėjo: Rusija kelia grėsmę pasaulio tvarkai

Rusija kelia pagrindinę grėsmę Vakarų vadovaujamai pasaulio tvarkai, trečiadienį Davose susirinkusiam pasaulio verslo ir politikos elitui pareiškė JAV viceprezidentas Joe Bidenas, sakydamas savo paskutinę kalbą šiame poste.
Joe Bidenas Latvijoje
Joe Bidenas Latvijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Didžiausią grėsmę... kelia išoriniai veikėjai, kuriems jų sėkmė prilygsta tarptautinės liberalios tvarkos ardymui“, – kalbėjo J.Bidenas, likus dviem dienoms iki išrinktojo JAV prezidento Donaldo Trumpo inauguracijos Vašingtone.

„Aš neketinu rinkti žodžių – šiam judėjimui iš esmės vadovauja Rusija“, – sakė viceprezidentas, dar paminėjęs Kiniją ir kitus veikėjus Artimuosiuose Rytuose.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „imasi visų jiems prieinamų priemonių, kad sumažintų europinio projekto pasiekimus“, – kalbėjo J.Bidenas susirinkusiems Pasaulio ekonomikos forume Davose.

Pasak jo, V.Putinas „išbando Vakarų šalių nesutarimus“ ir siekia sugrąžinti į pasaulį tokią sistemą, kurią „apibrėžia įtakos sferos“.

„Mes tai matėme ir iš kibernetinių atakų prieš politines partijas ir atskirus asmenis Jungtinėse Valstijose“, – nurodė J.Bidenas, tiesiogiai primindamas JAV žvalgybos ataskaitos išvadas, kuriose sakoma, kad Rusija aktyviai siekė D.Trumpo pergalės JAV prezidento rinkimuose.

J.Bideno žodžiuose taip pat nuskambėjo tiesioginis perspėjimas D.Trumpui, santykių su Rusija gerinimą laikančiam vienu iš savo prioritetų.

„Taigi, jų tikslas yra aiškus – sugriauti tarptautinę liberaliąją tvarką“, – tvirtino J.Bidenas.

Šis JAV viceprezidento pareiškimas nuskambėjo praėjus dienai po Kinijos prezidento Xi Jinpingo kalbos Davoso forume; joje jis pabrėžė palaikantis globalizaciją, kuri taip pat, manoma, neatitinka būsimos D.Trumpo politikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius