Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Johnas Kerry: Sirijos saugumo zonos gyvavimui reikėtų iki 30 tūkst. karių

JAV Valstybės sekretorius Johnas Kerry pareiškė, kad norint išsaugoti vadinamąją saugumo zoną šiaurinėje Sirijos dalyje, gali prireikti nuo 15 iki 30 tūkst. sausumos karių, praneša naujienų svetainė abcnews.go.com.
Johnas Kerry
Johnas Kerry / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Ar mes esame pasiruošę jų siuntimui?“, – ketvirtadienį JAV Senato narių klausė J.Kerry.

Nors ugnies nutraukimas Sirijoje turėtų įsigalioti jau ateinantį šeštadienį, Vašingtone vis garsiau kalbama apie raginimus ruoštis vadinamajam „Planui B“ – kariniams veiksmams, jeigu paliaubos žlugtų. Dauguma respublikonų, tarp kurių yra ir Donaldas Trumpas, reikalauja sukurti saugumo zoną Šiaurės Sirijoje norint apsaugoti didėjantį perkeltų asmenų skaičių.

Ketvirtadienį J.Kerry pabrėžė, kad saugumo zonos sukūrimas nėra toks lengvas procesas, kaip atrodo. Anot jo, būtina ne tik oro erdvės kontrolė, bet ir saugumo pajėgos, kurios apsaugotų civilius gyventojus nuo „Islamo valstybės“ (ISIS) atakų.

„Mūsų Pentagone atliktais skaičiavimais, norint turėti tikrą saugumo zoną šalies šiaurėje, gali prireikti nuo 15 iki 30 tūkstančiu karių. Ar esame pasiruošę jų siuntimui?“, – klausė J.Kerry.

Galimas neskraidymo zonos Sirijoje sukūrimas reikštų ir draudimą virš jos skraidyti Rusijos lėktuvams, o tai reikštų Vašingtono konfliktą su Maskva.

Trečiadienį J.Kerry Senate pareiškė, kad prireiks dviejų – trijų mėnesių tam, kad JAV žinotų, ar Sirijos prezidentas Bashas al Assadas ir Rusija yra pasiruošę politiniam pereinamajam laikotarpiui. Jeigu paaiškės, kad tam nėra pasiruošta, Vašingtonas svarstys „Planą B“, teigė J.Kerry.

Atremdamas kritiką iš Senato respublikonų pusės, kurie kaltino Baracką Obamą nesugebėjimu ryžtingai elgtis praeityje, J.Kerry pareiškė, kad būtų klaidinga manyti, jog šį sykį prezidentas nesiims būtinų veiksmų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius