Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 07 28 /10:54

Johnas McCainas sužlugdė JAV respublikonų pastangas atšaukti „Obamacare“

JAV senatoriaus Johno McCaino, kuriam buvo neseniai diagnozuotas smegenų vėžys, balsas buvo lemiamas, kai Senatas ankstyvą penktadienio rytą nepritarė naujausiam bandymui atšaukti Baracko Obamos administracijos valdymo metu patvirtintą sveikatos apsaugos sistemos reformą. Kaip rašo BBC, naktis Vašingtone buvo itin dramatiška.
Johno McCaino balsas buvo lemiamas
Johno McCaino balsas buvo lemiamas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Respublikonų partija 100 vietų Senate turi 52 vietas, o įstatymo priėmimui tereikėjo paprastos daugumos. Jei balsai būtų pasiskirstę po lygiai, svarstykles teisės akto patvirtinimo naudai būtų nusvėręs JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as.

Prieš naujausią bandymą atšaukti vadinamąjį „Obamacare“ pasisakė trys respublikonai.

Tačiau prieš naujausią bandymą atšaukti vadinamąjį „Obamacare“ pasisakė trys respublikonai.

Prie jau anksčiau besipriešinusių Susan Collins ir Lisos Murkowski prisijungė Arizonai atstovaujantis senatorius J.McCainas. Tad už „Obamacare“ atšaukimą balsavo tik 49 senatoriai, o prieš – 51.

Balsavimas dėl vadinamojo „lieso“ atšaukimo, kuris būtų anuliavęs gana prieštaringai vertinamas „Obamacare“ paketo dalis, buvo jau trečiasis bandymas palaidoti vieną svarbiausių B.Obamos pasiekimus.

Visus tris kartus nepavyko, nors prieš naujausią balsavimą senatoriai sulaukė ir paraginimo iš prezidento Donaldo Trumpo. Žinoma, tviteryje – jis parašė: „Pirmyn, respublikonų senatoriai, pirmyn!“

Jau po balsavimo D.Trumpas parašė, kad „3 respublikonai ir 48 demokratai nuvylė Amerikos žmones“ ir kad „Obamacare“ esą „sprogs iš vidaus“.

Balsavimas iš pradžių buvo atidėtas, nes Senato respublikonai dar bandė įtikinti maištininkus balsuoti už „Obamacare“ anuliavimą.

Antai M.Pence'as daugiau nei 20 minučių kalbėjosi su J.McCainu, kurį, regis, bandė įtikinti pakeisti nuomonę. Bet tuomet J.McCainas pats priėjo prie grupės demokratų senatorių, o pastarieji nudžiugo jį išvydę.

Kad J.McCainas balsavo taip, kaip balsavo, nebuvo staigmena.

Nors šią savaitę į Senatą iš ligoninės grįžęs senatorius lemiamu savo balsu pasirūpino, kad apie „Obamacare“ atšaukimą būtų oficialiai diskutuojama debatuose, jis taip pat paragino senatorius į klausimą žvelgti kuo nešališkiau.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'ui Pence'ui nepavyko įtikinti Johno McCaino
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'ui Pence'ui nepavyko įtikinti Johno McCaino

J.McCainas taip pat siekė užsitikrinti Atstovų Rūmų pirmininko Paulo Ryano garantiją, kad dabartinis respublikonų pasiūlymas būtų priimtas ne iš karto, o po plačių diskusijų ir derybų tarp Atstovų Rūmų bei Senato. Panašu, kad P.Ryanas neįtikino JAV politikos veterano.

Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas kelias savaites slapukavo ir įstatymo projektą paviešino vos kelios valandos prieš balsavimą.

M.McConnellas: „Tai buvo nusivylimas, tikras nusivylimas. Apgailestauju, kad mūsų pastangų šįkart tiesiog nepakako.“

Netrukus Kongreso biudžeto biuras paskelbė, kad pagal projektą sveikatos draudimo netektų apie 16 milijonų žmonių, o reguliarios įmokos 2018-2026 m. kasmet didėtų po 20 proc.

Nors keli demokratai ėmė ploti J.McCainui nepritarus įstatymo projektui, po balsavimo salėje tvyrojo slogi nuotaika.

„Nešvenčiame. Mums palengvėjo“, – sakė Senato demokratų lyderis Chuckas Schumeras.

„Atverskime naują lapą ir drauge tobulinkime savo sveikatos apsaugos sistemą“, – pridūrė jis.

„Tai buvo nusivylimas, tikras nusivylimas, – po itin įtempto balsavimo kolegoms sakė M.McConnellas. – Apgailestauju, kad mūsų pastangų šįkart tiesiog nepakako.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius