-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 02 13 /13:27

Johno Kerry ultimatumas Rusijai: „Arba Minsko susitarimai vykdomi, arba kentėsite dėl sankcijų“

Miunchene vykstančioje 52-ojoje saugumo konferencijoje JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pastebėjo, kad konferencijos akcentas visada būdavo taikos siekis.
Petro Porošenka ir Johnas Kerry
Petro Porošenka ir Johnas Kerry / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šaltasis karas seniai baigėsi, bet išliko tie patys poreikiai: užtikrinti saugumą, taiką, atsakyti į pasaulinių krizų keliamą grėsmę. Turbūt niekada pasaulio istorijoje nesusidūrime su tiek iššūkiu, tiek sudėtingose situacijose esančių valstybių“, – sakė jis.

J.Kerry pabrėžė, kad Sirijos karas sukėlė tokią humanitarinę krizę, kokios Europa nematė nuo pat Antrojo pasaulinio karo laikų.

„Nuo pat savo atsiradimo Europos Sąjunga susidūrė su jėgomis, kurios norėdavo skaldyti, kurios pelnėsi iš Europos susiskaldymo“, – teigė JAV valstybės sekretorius. „Europa išliks tokia pati stipri, jei veiks bendrai. JAV tikrai neketina palikti Europos vienos jos iššūkiuose“, – patikino J.Kerry.

„Niekur kitur nematome tokio Europos ir JAV bendrumo, kaip pagalbos Ukrainoje plane. Aš tikras, kad šis bendradarbiavimas išliks“, – deklaravo JAV diplomatijos vadovas.

„Rusija turi paprastą pasirinkimą: įgyvendinti Minsko susitarimus arba toliau kentėti dėl sankcijų“, – rėžė J.Kerry, pridurdamas, kad Kremlius privalo atitraukti savo karines pajėgas iš Ukrainos, užtikrinti, kad Kijevas galės apsaugoti savo išorines sienas.

„Ukrainiečiai taip pat turi dirbti ir stengtis įgyvendinti būtinas reformas“, – sakė J.Kerry. „Ukrainos demokratinis potencialas yra akivaizdus. Žymiai ryškesnis nei tada, kai susitikome Miunchene prieš kelis metus ar Maidano protestuose“, – pridūrė jis, ragindamas, kad Ukraina 2016-aisiais metais pademonstruotų pergalę prieš korupciją.

„Mes tikrai įveiksime Daesh“, – deklaravo J.Kerry, pridurdamas, kad JAV ir kitos tarptautinės koalicijos šalys ne tik tikslingai bombardavo „Islamo valstybės“ slėptuves, bet ir siunčia specialiųjų pajėgų karius.

JAV valstybės sekretorius priminė Basharui al Assadui ir jį remiančiam Kremliui, kad jie privalo išmokti penkerių metų pamokas ir nesitikėti laimėti karo Sirijoje. „Opozicijos pajėgos atlaikė ir kasetines bombas, ir aviacijos smūgius. Jie nesitrauks“, – pabrėžė J.Kerry.

Jo teigimu, ši savaitė ir galimas susitarimas nulems, kokia bus Sirijos ateitis. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius