Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jordanija: Izraelio ir arabų šalių susitarimai nepakeičia 2 valstybių sprendinio

Jordanija antradienį įspėjo Izraelį, kad neseniai jo ir arabų valstybių sudaryti susitarimai dėl santykių normalizavimo negali pakeisti palestiniečių klausimo dviejų valstybių sprendinio.
Izraelis
Izraelis / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Izraelis Jordanija

„Izraelio ir arabų šalių pasirašyti taikos susitarimai, įskaitant taikos sutartį su Jordanija, negali pakeisti palestiniečių klausimo išsprendimo, – sakoma Jordanijos užsienio reikalų ministro Aymano Safadi pareiškime. – Nėra alternatyvos dviejų valstybių sprendiniui kaip keliui į teisingą ir visapusę taiką.“

A.Safadi kalbėjo per susitikimą su izraeliečių kolega Gabi Ashkenazi prie Karaliaus Husseino tilto tarp Jordanijos ir Izraelio okupuoto Vakarų Kranto.

Pagal pernai sudarytus susitarimus, pasiektus tarpininkaujant buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijai, keturios arabų šalys – Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE), Bahreinas, Marokas ir Sudanas – normalizavo santykius su Izraeliu.

Anksčiau tai padarė tik dvi arabų valstybės: 1979-aisiais Egiptas, o 1994-aisiais Jordanija.

Izraelio ir palestiniečių derybos yra įstrigusios nuo 2014 metų.

A.Safadi pakartojo seną tarptautinį konsensusą, kad „teisingai ir visapusei taikai“ reikia „nepriklausomos palestiniečių valstybės su okupuota Jeruzale kaip jos sostine“, sakoma ministerijos pareiškime.

Jordanijos ministras taip pat pabrėžė „būtinybę sustabdyti [izraeliečių] gyvenviečių statybas ir plėtimą, [palestiniečių] namų griovimą ir kitą nelegalią praktiką, kuria kenkiama dviejų valstybių sprendiniui ir visoms galimybėms pasiekti teisingą taiką“. Jis pridūrė, kad be tokios taikos „regione nebus saugumo ir stabilumo“.

Abu ministrai, kurie susitinka retai, bet gruodžio pradžioje kalbėjosi prie tos pačios sienos perėjos, taip pat aptarė vandens, transporto, eismo per sieną ir prekybos klausimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius