Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jordanijoje pakarti 15 nuteistųjų

Jordanijoje šeštadienį paryčiais pakarta 15 mirti nuteistų kalinių, pranešė šalies informacijos ministerija. Taip buvo dar kartą pažeistas 2006-2014 metais galiojęs neformalus mirties bausmės moratoriumas.
Jordanijoje pakarti 15 nuteistųjų
Jordanijoje pakarti 15 nuteistųjų / „Scanpix“/AP nuotr.

Dešimt tų kalinių buvo nuteisti už terorizmą, o dar penki – dėl „siaubingų“ nusikaltimų, įskaitant išžaginimą, valstybinei naujienų agentūrai „Petra“ sakė Mahmudas al Momani.

Visi jie buvo Jordanijos piliečiai. Nuteistiesiems mirties bausmė buvo įvykdyta Svakos kalėjime į pietus nuo sostinės Amano.

2005-aisiais karalius Abdullah II sakė, kad Jordanija siekia tapti pirmąja Artimųjų Rytų šalimi, atsisakiusia mirties bausmės, sekdama daugumos Europos valstybių pavyzdžiu.

Teismai ir toliau skyrė nuteistiesiems mirties bausmes, tačiau jos nebuvo vykdomos.

Tačiau visuomenė reiškė nepasitenkinimą dėl tokios politikos augančiu nusikalstamumu, ir 2014 metų gruodį šalyje buvo pakarti 11 vyrų, nuteistų dėl nužudymų. Šį žingsnį itin stipriai kritikavo žmogaus teisių grupės.

Pasipiktinimas dar labiau išaugo po lakūno Muazo al Kassasbeh žiauraus nužudymo. 2014 metų gruodį džihadistai sučiupo Jordanijos naikintuvo pilotą, kai jo lėktuvas nukrito Sirijoje, ir sudegino jį gyvą.

Kitų metų vasarį internete paskelbtas šiurpus vaizdo įrašas, kuriame esą matoma, kaip pilotas gyvas sudeginamas metaliniame narve, smarkiai įsiutino visuomenę.

Netrukus po to Jordanijoje buvo pakarti du žmonės, nuteisti už teroristinius nusikaltimus, o viena iš jų buvo Sajida al Rishawi.

2005-aisiais ji planavo tapti mirtininke sprogdintoja per atakas prabangiuose Amano viešbučiuose, organizuotose „Islamo valstybės“ pirmtakės – „al Qaeda“ teroristų tinklui priklausiusios Irako ekstremistų grupuotės, tačiau tąkart jų sprogmenys nedetonavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius