Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JT balsavimą dėl stebėtojų misijos Sirijoje temdo Rusijos abejonės

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba šeštadienį balsuos dėl Vakarų šalių pasiūlytos rezoliucijos, leidžiančios pasiųsti į Siriją paliaubų stebėtojų misiją, nors abejojama, ar Rusija palaikys šį planą.

Jungtinės Valstijos paragino balsuoti dėl šio dokumento, antrą dieną tęsiantis Vašingtono ginčams su Rusija dėl saugumo garantijų pirmajai 30 neginkluotų kariškių stebėtojų grupei, kurią JT ir Arabų Lygos derybininkas Kofi Annanas pageidauja pasiųsti į Siriją ateinančios savaitės pradžioje.

Rusija taip pat nusistačiusi prieš Tarybos reikalavimą, kad Sirijos prezidentas Basharas al Assadas vykdytų savo pažadą atitraukti karius ir sunkiąją ginkluotę iš šalies miestų.

Rusijos ambasadorius prie JT Vitalijus Čiurkinas sakė nesantis „visiškai patenkintas“ penktadienį Jungtinėse Tautose vykusiomis derybomis.

Rusija ir Kinija yra vetavusios dvi ankstesnes Saugumo Tarybos rezoliucijas dėl Sirijos.

Pasak V.Čiurkino, derybos buvo „gana sudėtingos“. Diplomatas tvirtino, kad Rusija nori, jog šeštadienį vyktų balsavimas, kuris padėtų „sutvirtinti“ paliaubas Sirijoje.

Nei Jungtinės Valstijos, nei jų sąjungininkės nėra įsitikinusios, kad naujoji rezoliucija nebus blokuojama.

„Būtų išmintinga nedaryti prognozių“, – sakė JAV ambasadorė prie JT Susan Rice.

„Vyko derybos, tačiau dar nėra susitarimo, – Prancūzijos ambasadorius Gerardas Araud aiškino žurnalistams. – Labai sunku, tačiau balsavimas rytoj vyks bet kokiu atveju.“

„Veto negali būti atmestas, – nurodė vienas Saugumo Tarybos diplomatas. – Sirijos laukia katastrofa, jeigu taip nutiktų.“

Naujasis rezoliucijos projektas, parengtas JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos, buvo išsiuntinėtas kitoms Saugumo Tarybos narėms penktadienio vakarą, kad jų vyriausybės nuspręstų, kaip balsuoti.

Rusija taip pat užregistravo balsavimui trumpesnę rezoliucijos versiją.

Abiejuose dokumentuose suteikiamas leidimas pasiųsti į Siriją pirmąją 30 stebėtojų grupę, o vėliau šios misijos narių skaičius turėtų perkopti 200, jeigu ketvirtadienį paskelbtos paliaubos išsilaikys.

JT duomenimis, nuo sukilimo prieš B.al Assadą pradžios prieš 13 mėnesių Sirijoje žuvo per 9 000 žmonių.

K.Annanas prašė, kad Taryba pritartų stebėtojų misijai ir paragintų vykdyti visus šešis jo pasiūlyto taikos plano punktus. Sirijos vyriausybė kol kas nėra atitraukusi karių ir sunkiųjų ginklų iš protestų apimtų miestų.

Dokumento projekte, kurį pasiūlė JAV, Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, Marokas ir Kolumbija, reikalaujama užtikrinti „visišką, netrikdomą ir nedelsiamą judėjimo laisvę“ stebėtojams, o B.al Assadas turintis „akivaizdžiai įgyvendinti“ K.Annanui duotus įsipareigojimus.

Saugumo Taryba taip pat gali „svarstyti kitus tinkamus žingsnius“.

Rusija pateikė trumpesnę to paties teksto versiją, pašalinusi reikalavimą užtikrinti „netrikdomą“ judėjimo laisvę stebėtojams ir perspėjimą dėl naujų priemonių. Iš dokumento taip pat buvo išbrauktas pasmerkimas dėl žmogaus teisių pažeidimų Sirijoje.

Vienas šiose derybose dalyvaujantis diplomatas sakė, kad Rusija, kuri yra likusi paskutinė svarbi B.al Assado sąjungininkė, „ginčijosi dėl kiekvienos frazės“ rezoliucijos projekte.

V.Čiurkinas nurodė, kad Rusija pageidauja, jog naujoji rezoliucija atvertų kelią pirmajai stebėtojų grupei, o vėliau būtų deramasi dėl šios misijos išplėtimo.

Nors Rusija ir Kinija blokavo ankstesnes Saugumo Tarybos rezoliucijas dėl Sirijos, abi šalys tvirtai palaikė K.Annano pasiūlytą šešių punktų taikos planą, taip pat teigė didinančios spaudimą Damaskui.

Kita vertus, Jungtinės Valstijos ir Europos šalys reikalauja, kad prieš pradedant pradinę stebėtojų misiją, turi būti nustatytos jos sąlygos, o Sirijos vyriausybė turi suteikti konkrečias saugumo garantijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius