-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT ekspertas: Talibano elgesys su moterimis gali būti laikomas nusikaltimu žmoniškumui

Talibano taikomi moterų ir mergaičių laisvių apribojimai gali būti prilyginti nusikaltimui žmoniškumui, penktadienį pareiškė Jungtinių Tautų specialusis pranešėjas žmogaus teisių klausimais Afganistane.
Talibanas skiria vis daugiau dėmesio moterų teisių apribojimams
Talibanas skiria vis daugiau dėmesio moterų teisių apribojimams / Mubashir Hassan/„PACIFIC“/„SIPA“/„Scanpix“

Richardas Bennettas ir kiti JT žmogaus teisių ekspertai teigė, kad Talibano veiksmai, nukreipti prieš moteris ir mergaites, gilina „šiurkščius jų žmogaus teisių ir laisvių pažeidimus, kurie jau dabar yra patys drakoniškiausi pasaulyje ir gali prilygti lyčių persekiojimui – nusikaltimui žmoniškumui“.

Praėjusių metų rugpjūtį valdžią užgrobęs Talibanas įvedė griežtus apribojimus mergaitėms ir moterims pagal savo griežtą islamo interpretaciją, ir iš esmės išstūmė jas iš viešojo gyvenimo.

Dauguma valstybės tarnautojų moterų neteko darbo arba gauna menką atlyginimą už buvimą namuose.

Afganistanietėms taip pat draudžiama keliauti be lydinčio vyro, įsakyta ne namuose dėvėti hidžabą ar burką.

Šį mėnesį Talibanas uždraudė moterims lankytis viešuose parkuose, atrakcionuose, sporto salėse ir viešosiose pirtyse.

Didžiojoje šalies dalyje taip pat uždarytos paauglių mergaičių mokyklos.

„Pastaraisiais mėnesiais Afganistane smarkiai padaugėjo moterų ir mergaičių pagrindinių teisių ir laisvių pažeidimų, kurie jau ir taip yra patys šiurkščiausi ir nepriimtiniausi pasaulyje“, – sakoma JT ekspertų pareiškime.

„Moterų uždarymas namuose prilygsta įkalinimui ir, tikėtina, lemia didesnį smurto šeimoje ir psichikos sveikatos problemų lygį“, – priduriama jame.

„Pasibaisėję“ dėl plakimo rykštėmis

Jie taip pat pridūrė, kad prieš apribojimus taikiai protestuojančios žmogaus teisių gynėjos jau kelis mėnesius yra vis dažniau persekiojamos, mušamos ir suimamos.

Ekspertų teigimu, diskriminacinės Talibano priemonės „turėtų būti tiriamos kaip persekiojimas dėl lyties, siekiant patraukti baudžiamojon atsakomybėn pagal tarptautinę teisę“.

JT ekspertai nekalba Jungtinių Tautų vardu, bet yra įgalioti šiai pasaulinei institucijai pateikti savo išvadas.

Jie ragino Talibaną gerbti pagrindines moterų teises, o tarptautinę bendruomenę – reikalauti atkurti moterų laisves ir teises.

JT Žmogaus teisių biuras atskirai pareiškė, kad yra „pasibaisėjęs“ trečiadienį Afganistane įvykdytu 11 vyrų ir trijų moterų plakimu rykštėmis, ir paragino „nedelsiant nutraukti šią baisią bausmės formą“.

Jie buvo nuplakti po to, kai buvo pripažinti kaltais dėl vagysčių ir „moralinių nusikaltimų“, sakė vienas pareigūnas Logaro provincijoje.

Tai pirmieji patvirtinti nuplakimai nuo tada, kai Talibano aukščiausiasis lyderis šį mėnesį įsakė teisėjams pilnai įgyvendinti šariato teisę.

„Pagal tarptautinę teisę kūno bausmės yra žmogaus teisių pažeidimas“, – sakė JT vyriausiojo žmogaus teisių komisaro atstovė spaudai Ravina Shamdasani.

„Mums taip pat kelia susirūpinimą tai, kad suėmimai, teismo posėdžiai, nuosprendžiai ir bausmės dažnai vykdomi tą pačią dieną. Visi žmonės turi teisę, kad su jais būtų elgiamasi oriai ir vienodai“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius