Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT ekspertė ir J.Khashoggi sužadėtinė kritikuoja Saudo Arabijos teismo verdiktą

Viena Jungtinių Tautų ekspertė pirmadienį sukritikavo Saudo Arabijos teismo nuosprendį žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo byloje, nes žmogžudystės užsakymu įtariami aukšto rango pareigūnai išsisuko nenubausti.
Jamalas Khashoggi
Jamalas Khashoggi / „Scanpix“/AP nuotr.

„Saudo Arabijos prokuroras atliko dar vieną veiksmą šioje teisingumo parodijoje. Tačiau šie verdiktai neturi nei teisinio, nei moralinio legitimumo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė nepriklausoma Jungtinių Tautų žmogaus teisių ekspertė Agnes Callamard.

Ji pasmerkė faktą, kad „šią egzekuciją organizavę ir palaikę aukšto rango pareigūnai... nuo pat pradžių vaikštinėjo laisvi“, o Saudo Arabijos sosto įpėdinis Mohammedas bin Salmanas „lieka ir toliau gerai apsaugotas nuo bet kokio prasmingo tyrimo savo šalyje“.

Tuo metu Turkijos pilietybę turinti J.Khashoggi sužadėtinė Hatice Cengiz teismo sprendimą pavadino „farsu“.

„Šiandien Saudo Arabijoje paskelbtu nuosprendžiu dar kartą visiškai pasityčiota iš teisingumo“, – parašė ji tviteryje.

„Tarptautinė bendruomenė nepriims šio farso“, – pridūrė H.Cengiz.

Saudo Arabijos teismas pirmadienį skyrė aštuoniems kaltinamiesiems 7–20 metų įkalinimo bausmes dėl 2018-aisiais įvykdyto J.Khashoggi nužudymo, pakeisdamas anksčiau skirtas mirties bausmes penkiems kaltinamiesiems.

Nė vieno iš nuteistųjų pavardės neskelbiamos.

Galutinis teismo sprendimas priimtas praėjus keliems mėnesiams po to, kai J.Khashoggi sūnūs pareiškė, kad „atleido“ jo žudikams.

Žurnalisto šeimos sprendimas atleisti žudikams išgelbėjo penkis neįvardijamus asmenis, kuriems pernai gruodį už J.Khashoggi nužudymą buvo skirtos mirties bausmės. Du sosto įpėdinio aukšto rango patarėjai dėl nužudymo buvo išteisinti.

Jungtinėse Valstijose gyvenęs J.Khashoggi 2018 metų spalio 2 dieną atvyko į konsulatą atsiimti santuokai reikalingų dokumentų, bet iš pastato nebeišėjo.

15 Saudo Arabijos agentų atskrido į Turkiją konsulate susitikti su J.Khashoggi. Šioje grupėje buvo teismo medicinos ekspertas, žvalgybos ir saugumo pareigūnų, taip pat asmenų, dirbusių sosto įpėdinio biure.

Pasak turkų pareigūnų, 59 metų J.Khashoggi buvo pasmaugtas, o jo kūnas supjaustytas pjūklu. Jo palaikai taip ir nebuvo rasti.

Saudo Arabijos priešininkė Turkija konsulate, regis, buvo įrengusi pasiklausymo įrangą ir vėliau pasidalijo su JAV Centrine žvalgybos valdyba (CŽV) ir kai kurių šalių sostinėmis nužudymo garso įrašu.

J.Khashoggi savo straipsniuose „The Washington Post“ nevengdavo kritikuoti įtakingiausiu žmogumi Saudo Arabijoje laikomo sosto įpėdinio M.bin Salmano.

Rijadas tvirtino, kad ši žmogžudystė buvo „savavališka“ operacija, tačiau tiek CŽV, tiek A.Callamard tiesiogiai susiejo sosto įpėdinį su nužudymu. Rijadas griežtai neigia bet kokias princo sąsajas su J.Khashoggi nužudymu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius