-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT ekspertė kaltina Izraelį genocido veiksmais Gazos Ruože

Jungtinių Tautų žmogaus teisių ekspertė pirmadienį pareiškė, kad yra pagrįstų priežasčių teigti, jog Izraelis per karą Gazos Ruože įvykdė kelis genocido aktus, ir įspėjo apie etninį valymą.
Fernando SáNchez / ZUMAPRESS.com
Fernando SáNchez / ZUMAPRESS.com

JT specialioji pranešėja teisių padėties palestiniečių teritorijose klausimais Francesca Albanese (Frančeska Albanėzė) teigė, kad yra aiškių požymių, jog Izraelis pažeidė tris iš penkių JT genocido konvencijoje išvardytų veikų.

„Slegiantis Izraelio puolimo Gazoje pobūdis ir mastas bei jo sukeltos pražūtingos gyvenimo sąlygos atskleidžia ketinimą fiziškai sunaikinti palestiniečius kaip grupę“, – teigiama jos pranešime, kurį Izraelis iš karto atmetė kaip „nepadorų tikrovės iškraipymą“.

JT Žmogaus teisių tarybos paskirta nepriklausoma ekspertė F. Albanese, kuri nekalba Jungtinių Tautų vardu, teigė radusi „pagrįstų priežasčių manyti, jog riba, rodanti, kad buvo vykdomi (...) genocido veiksmai prieš palestiniečius Gazoje, buvo pasiekta“.

Ataskaitoje, pavadintoje „Genocido anatomija“ (angl. Anatomy of a Genocide), išvardyti šie veiksmai: grupės narių žudymas, sunkus grupės narių fizinis ar psichinis sužalojimas, tyčinis gyvenimo sąlygų primetimas grupei, siekiant ją visiškai ar iš dalies fiziškai sunaikinti.

Pasmerkė kaltinimus

Izraelio diplomatinė atstovybė Ženevoje pareiškė, kad šalis visiškai atmeta ataskaitą ir pavadino ją kampanijos, kuria siekiama pakenkti pačiam žydų valstybės įkūrimui, tęsiniu.

„Izraelis kariauja prieš „Hamas“, o ne prieš palestiniečių civilius“, – sakoma pareiškime, kuriame smerkiami F. Albanese kaltinimai.

Izraelis jau seniai griežtai kritikuoja šią ekspertę, o Jungtinės Valstijos pirmadienį ją pavadino neobjektyvia Izraelio atžvilgiu.

Vašingtonas žino apie F. Albanese's ataskaitą, tačiau „neturi pagrindo manyti, kad Izraelis vykdė genocidą Gazos Ruože“, naujienų agentūrai AFP sakė vienas JAV pareigūnas.

Praėjusį mėnesį Izraelis uždraudė jai išduoti vizą po to, kai ji išsakė komentarus, kuriuose neigė, kad spalio 7-ąją surengtas kruvinas „Hamas“ išpuolis, sukėlęs karą Gazos Ruože, buvo antisemitinis.

Remiantis oficialiais duomenimis, per šį išpuolį Izraelyje žuvo apie 1 160 žmonių, daugiausia civilių.

Islamistų kovotojai taip pat pagrobė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio manymu, Gazoje tebėra apie 130, įskaitant 33, kaip manoma, žuvusius.

Pasak „Hamas“ valdomos palestiniečių teritorijos sveikatos apsaugos ministerijos, nuo to laiko dėl nesiliaujančio Izraelio bombardavimo ir sausumos puolimo Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 32,3 tūkst. žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Pietų Afrikos Respublika (PAR) jau pateikė skundą prieš Izraelį Tarptautiniam Teisingumo Teismui (TTT), teigdama, kad žydų valstybės puolimas palestiniečių anklave yra genocido konvencijos pažeidimas.

Teismas dar nepriėmė sprendimo šiuo klausimu, tačiau anksčiau šiais metais nurodė Izraeliui padaryti viską, kad karinio puolimo metu būtų užkirstas kelias genocido veiksmams, taip pat įsileisti humanitarinę pagalbą.

„Etninis valymas“

F. Albanese ataskaitoje, kurią antradienį turi pristatyti JT Žmogaus teisių tarybai, ji tvirtino, kad Izraelio genocido veiksmai buvo vykdomi po pareiškimų apie į genocidą orientuotus ketinimus.

Pasak jos, kai kurių Izraelio aukšto rango pareigūnų pareiškimai, kuriuose išreiškiamas ketinimas prievarta iškeldinti palestiniečius ir pakeisti juos Izraelio naujakuriais, rodo, kad „evakuacijos įsakymai ir saugios zonos buvo naudojami kaip genocido priemonės etniniam valymui vykdyti“.

Ataskaitoje taip pat nurodyta, kad Izraelis visus palestiniečius ir jų infrastruktūrą „laiko „teroristais“ arba „remiančiais teroristus“, taip viską ir visus paversdamas taikiniu arba netiesioginiais nuostoliais“.

„Tokiu būdu nė vienas palestinietis Gazos Ruože nėra saugus, – sakoma pranešime. – Tai turi pragaištingų tyčinių padarinių, nusinešusių dešimčių tūkstančių palestiniečių gyvybes.“

Ataskaitoje taip pat pabrėžiama, kad Izraelio netinkamas elgesys su palestiniečiais prasidėjo ne spalio 7-ąją.

„Izraelio vykdomas palestiniečių genocidas Gazos Ruože yra ilgalaikio naujakurių kolonijinio išnaikinimo proceso eskalacijos etapas“, – teigė F. Albanese.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius