Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas: Lietuva giliai ir plačiai išplėtė diplomatinį horizontą

Lietuvoje savo trijų dienų vizitą baigė Jungtinių Tautų (JT) Generalinis sekretorius Ban Ki-moonas. Didžiausios pasaulio tarptautinės organizacijos, kurios saugumo tarybai nuo kito sausio pirmininkaus Lietuva, vadovas negaili gerų žodžių Lietuvos diplomatiniams pasiekimams.
Ban Ki-moonas ir Dalia Grybauskaitė
Ban Ki-moonas / BFL/Vyginto Skaraičio nuotr.

Lietuvos vardas pirmą kartą atsirado Jungtinių Tautų būstinėje Niujorke 1991-ųjų rugsėjį ir eilė užsienio diplomatų sveikino tuometinį Lietuvos lyderį Vytautą Landsbergį po istorinės jo kalbos.

„Jūsų išrinkimas į JT Saugumo Tarybą yra Jūsų pastangų pripažinimas. Išplėtėte savo diplomatinį horizontą giliai ir plačiai. Turėtumėte tuo labai didžiuotis“, – interviu LRT televizijai teigė Ban Ki-moonas.

Pradėjęs trečiąją istorinio vizito Lietuvoje dieną interviu LRT televizijai Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-Moonas visų pirma pasveikino Lietuvos žmones ir jos vyriausybę dėl šalies diplomatinių pasiekimų per du nepriklausomybės dešimtmečius – nuo tada, kai 1991-ųjų rugsėjo 17-ąją Vėžlių įlankoje Manhatene šalia Jungtinių Tautų būstinės pirmą kartą pakilo trijų Baltijos šalių ir Pietų Korėjos, iš kur kilęs dabartinis organizacijos sekretorius, vėliavos.

„Jūsų išrinkimas į JT Saugumo Tarybą yra Jūsų pastangų pripažinimas. Išplėtėte savo diplomatinį horizontą giliai ir plačiai. Turėtumėte tuo labai didžiuotis“, – interviu LRT televizijai teigė Ban Ki-moonas.

Apsilankęs Antakalnio kapinėse, nulenkęs galvą prieš sovietų smurto aukas 1991-ųjų Sausio tryliktąją, pakeliui į prezidentūrą, Jungtinių Tautų generalinis sekretorius buvo sutiktas grupelės Tibeto laisvės ir nepriklausomybės rėmėjų, skatinančių JT kreipti didesnį dėmesį į vienuolių susideginimus Kinijos okupuotame Lietuvos dydžio Tibete.

Savo vizitą Lietuvoje Ban Ki-Moonas baigė susitikimu su šalies prezidente, su kuria aptarė ne tik Sirijos konflikto sprendimo būtinumą, Lietuvos indėlį taikai Afganistane, tačiau ir gyrė Lietuvą dėl aktyvaus moterų įsitraukimo į politinį gyvenimą bei išreiškė viltis, kad Lietuvos pastangos su Europa suartinti Ukrainą bei kitas Rytų partnerystės šalis nenueis perniek.

„Lietuva ir kitos Baltijos šalys dalijasi vertinga saugumo ir taikos patirtimi su kaimynėmis Rytų Europoje bei Centrinėje Azijoje. Labai pasitikiu prezidentės Grybauskaitės lyderyste rengiant sėkmingą Vilniaus viršūnių susitikimą“, – teigia Ban Ki-moonas.

Savo vizitą Rytų Europoje jis tęs Lenkijoje, kur lankysis Aušvico koncentracijos stovyklos muziejuje bei dalyvaus Varšuvos klimato kaitos konferencijoje.

Interviu su Ban Ki-moonu žiūrėkite šeštadienį „Pasaulio panoramoje“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius