-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 13 /16:30

JT: Jemeno taikos derybose pasiektas susitarimas dėl paliaubų Chudaidoje

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas ketvirtadienį paskelbė, kad per derybas tarp Jemeno konflikto šalių buvo pasiekta keletas proveržių, įskaitant susitarimą paskelbti derybas gyvybiškai svarbiame uostamiestyje.
Jemeno vyriausybės ir sukilėlių derybos Švedijoje
Jemeno vyriausybės ir sukilėlių derybos Švedijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Septintąją ir paskutinę JT remiamų derybų Švedijoje dieną Jemeno užsienio reikalų ministras Khaledas al Yamani ir sukilėių husių derybininkas Mohammedas Abdelsalamas simboliškai paspaudė vienas kitam rankas ir išprovokavo garsius plojimus.

Tačiau virtinė klausimų lieka neišspręsti, todėl sausio pabaigoje bus surengtas antras derybų ratas, nurodė A.Guterresas.

Konfliktas Jemene sukėlė, anot JT, didžiausią dabartinę humanitarinę krizę. Šiuo metu apie 14 mln. jemeniečių yra iškilęs masinio bado pavojus.

A.Guterresas, atskridęs į Švediją trečiadienį vakare, paskelbė, kad vyriausybė ir husiai sutarė paskelbti paliaubas Chudaidos uostamiestyje, per kurį į Jemeną patenka didžioji dalis įvežamų maisto produktų ir humanitarinės pagalbos siuntų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Antonio Guterresas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Antonio Guterresas

JT vadovas sakė žurnalistams, kad šios paliaubos paskelbtos visoje Chudaidos muchafazoje (apskrityje) ir kad visos pajėgos atsitrauks iš miesto ir jo uosto.

Atitraukimas – artimiausiomis dienomis

JT ypatingasis pasiuntinys Martinas Griffithsas, penktadienį planuojantis informuoti apie derybų rezultatus Jemeno saugumo tarybą, sakė, kad pajėgų atitraukimas turėtų įvykti „artimiausiomis dienomis“.

A.Guterresas sakė, kad Jungtinės Tautos atliks „vadovaujamą vaidmenį“ stebint padėtį šiame Raudonosios jūros uostamiestyje, šiuo metu kontroliuojamame sukilėlių. JT taip pat stengsis užtikrinti, kad pagalba lengviau pasiektų civilius gyventojus.

Be to, kovojančios šalys pasiekė „bendrą supratimą“ dėl trečio pagal dydžio Jemeno miesto Taizo, kur vyko vieni įnirtingiausių mūšių per šį konfliktą.

Vis dėlto nebuvo susitarta dėl sostinės Sanos oro uosto būsimo statuso arba ekonominių priemonių, galinčių tapti gyvybiškai svarbia paspirtimi šalies gyventojams.

Per tolesnį derybų etapą sausį bus susitelkta į pagrindą diskusijoms dėl politinio proceso. Anot A.Guterreso, toks procesas yra vienintelis šio konflikto sprendinys.

Pastaruoju metu didėjo tarptautinis spaudimas sustabdyti kautynes tarp Irano remiamų šiitų husių ir Saudo Arabijos vadovaujamos koalicijos remiamos prezidento Abedrabbo Mansouro Hadi vyriausybės.

Tarp raginančių pradėti derybas buvo JAV Senatas, Rijadas ir Jungtiniai Arabų Emyratai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chudaida
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Chudaida

Konflikto šalys savaitę derėjosi Švedijos užmiesčio gyvenvietėje Rimbe, mėgindamos susitarti dėl virtinės svarbių klausimų.

Sukilėliai kontroliuoja Chudaidą ir sostinę Saną, bet Saudo Arabijos vadovaujama karinė koalicija dominuoja vandenyse prie Jemeno krantų ir šalies oro erdvėje.

Sanos oro uostas jau beveik trejus metus yra uždarytas komerciniams skrydžiams. M.Griffithsas sakė, kad dėl jo ateities bus tariamasi per kitą derybų ratą.

„Aišku ir visiems žinoma, kad pradžia turi būti oro uosto atvėrimas komerciniams skrydžiams, galbūt pirmiausiai vidaus ir galiausiai – tarptautiniams“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius