Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT: Jemenui gresia masinis badas, jei Saudo Arabijos vadovaujama koalicija nenutrauks blokados

Jemenui gresia badas, paveiksiantis milijonus žmonių, jeigu Saudo Arabijos vadovaujama koalicija nenutrauks blokados ir neleis gabenti į šalį pagalbos, trečiadienį perspėjo Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus pavaduotojas humanitariniams reikalams.
Nuo bado kenčiantis Jemeno gyventojas
Nuo bado kenčiantis Jemeno gyventojas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak Marko Lowcocko, jeigu sienos nebus atidarytos pagalbos kroviniams, „tai bus didžiausias badas, kokį pasaulis yra matęs per daug dešimtmečių, su milijonais aukų“.

Jis kalbėjosi su žurnalistais po Saugumo Tarybos posėdžio už uždarų durų, dėl krizės Jemene, kur koalicija nuo 2015 metų kovo vykdo karinę kampaniją prieš husių sukilėlius.

M.Lowcockas Saugumo Tarybai sakė, kad turi būti leista atnaujinti JT humanitarinius skrydžius į sukilėlių užimtą sostinę Saną ir vyriausybės kontroliuojamą Adeno miestą.

Pasak jo, „visi jūrų uostai“ privalo būti nedelsiant atverti kuro, maisto ir kitų būtiniausių prekių kroviniams, be to, koalicija privalo suteikti garantijas, kad nebus tolesnių sutrikimų.

Koalicija, reaguodama į Jemeno husių sukilėlių paleistą raketą, kuri buvo numušta netoli Rijado oro uosto, pirmadienį uždarė Jemeno sienas ir sustabdė pagalbos gabenimą.

JT, kuri ir taip padėtį Jemene laikė didžiausia pasaulio humanitarine krize, kėlė aliarmą ir priminė, kad situacija šioje šalyje ir be to buvo katastrofiška.

Maždaug 17 mln. jemeniečių labai trūksta maisto, 7 mln. iš jų gresia badas ir cholera, kuri jau pareikalavo daugiau kaip 2 tūkst. gyvybių.

Antradienį Raudonojo Kryžiaus chloro tablečių, kurios yra naudojamos choleros prevencijai, siunta buvo blokuota prie Jemeno šiaurinės sienos, pranešė Tarptautinis Raudonojo Kryžiaus Komitetas (TRKK).

Saudo Arabijos vadovaujama arabų šalių karinė koalicija veiksmus Jemene 2015 metų kovą pradėjo remdama prezidentą Abedrabbo Mansourą Hadi, kurį husiai privertė išvykti į užsienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius