-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT kaltina Baltarusiją tiekiant ginklus pilietiniams karams Afrikoje

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius kaltina Baltarusiją neteisėtai parduodant kovinius sraigtasparnius į Dramblio Kaulo Krantą.
Jungtinės Tautos
Jungtinės Tautos / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Minskas, pažeisdamas dar 2004 metais tarptautinės organizacijos įvestas sankcijas pradėjo tiekti tris kovinius sraigtasparnius ginkluotoms formuotėms, remiančioms pasaulio bendrijos nepripažintą šalies prezidentą Laurent`ą Gbagbo.

Kaip praneša JT vadovo Ban Ki–moono biuras, pirmasis sraigtasparnis ir kai kurios „atitinkamos medžiagos“, kaip manoma, buvo atgabenti lėktuvu į šalies sostinę Jamusukrą naktį iš sekmadienio į pirmadienį. Kaip neva numatyta, dar keli lėktuvai atskris antradienį.

Karinės technikos ir turto tiekimas jėgoms, remiančioms L.Gbagbo, „rimtai pažeidžia Dramblio Kaulo Krantui įvestą draudimą, galiojantį nuo 2004 metų“, pažymi JT.

„Pažeidimas buvo nedelsiant pateiktas išnagrinėti Saugumo Tarybos komitetui, atsakingam už sankcijų taikymą“, – sakoma generalinio sekretoriaus pareiškime.

Praėjusių metų gruodžio pradžioje Dramblio Kaulo Krante įvyko antrasis prezidento rinkimų ratas – jie buvo pirmieji po pilietinio karo, pasibaigusio 2004 metais netvirto taikos įvedimui.

Centrinės rinkimų komisijos duomenimis, rinkimus laimėjo Alassane`as Ouattara. Bet Konstitucinė taryba faktiškai priteisė pergalę dabartiniam prezidentui L.Gbagbo. Ir A.Ouattara, ir L.Gbagbo pasiskelbė esantys prezidentai, davė abu savo priesaiką ir sudarė savo vyriausybę. Tarptautinė bendrija paskelbė ultimatumą L.Gbagbo, ragindama jį užleisti vietą A.Ouattarai, kurio legitimumą formaliai pripažino JT Generalinė Asamblėja.

Šiuo metu situacija šioje Vakarų Afrikos šalyje tebėra nestabili. L.Gbagbo, kaip ir anksčiau, kontroliuoja uostus ir ginkluotąsias pajėgas, o A.Ouattara užblokuotas viename Abidžano viešbučių, kur jo saugumą užtikrina JT taikos palaikymo kariuomenė.

Į JT misiją Dramblio Kaulo Krante, kurią sudaro daugiau nei 9 tūkst. žmonių, įeina kariai ir policininkai iš 54 šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius