Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

JT kaltina Maroką ir Ispaniją „perteklinės jėgos“ panaudojimu Meliljos pasienyje

Jungtinės Tautos antradienį pasmerkė tai, kas, jų teigimu, buvo „perteklinė jėga“ Maroko ir Ispanijos pasienyje, ir pareikalavo ištirti 23 žmonių gyvybių pareikalavusį migrantų bandymą prasiveržti į Ispanijai priklausantį Meliljos anklavą Maroko šiaurėje.
Ispanijos vėliava
Ispanijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Matėme, kad valdžios institucijos naudojo perteklinę jėgą, ir tai turi būti ištirta, nes tai nepriimtina“, – žurnalistams sakė JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso atstovas spaudai Stephane'as Dujarricas.

Taip jis kalbėjo apie praėjusį penktadienį Melilijos anklave kilusį incidentą, kai apie 2 tūkst. migrantų šturmavo užtvarą, skiriančią Ispanijai priklausantį Meliljos anklavą nuo Maroko.

„Keliaujantys žmonės turi žmogaus teises, ir jos turi būti gerbiamos, o mes matome, kad pernelyg dažnai jų nepaisoma. Tai matome abiejose sienos pusėse“, – pridūrė S. Dujarricas.

Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas šeštadienį pareiškė, kad tie įvykiai buvo „ataka prieš Ispanijos teritorinį vientisumą“, dėl kurios jis apkaltino „mafiją, užsiimančią prekyba žmonėmis“.

Jis pridūrė, kad „Maroko žandarmerijos pajėgos dirbo išvien su (Ispanijos) kariais ir saugumo institucijomis, kad atremtų šią smurtinę ataką, kurios liudininkais tapome“.

Melilja ir kitas Ispanijos anklavas – Seuta – turi vieninteles Europos Sąjungos sausumos sienas su Afrika, todėl daugelis migrantų, bėgančių nuo skurdo ir bado, per šias teritorijas bando patekti į Bendriją.

Abu anklavus juosia spygliuotos vielos tvoros, saugomos stebėjimo kamerų ir sargybos bokštų.

Bėgant metams jau tūkstančiai migrantų mėgino kirsti 12 kilometrų sieną tarp Melilijos ir Maroko arba 8 kilometrų sieną tarp Seutos ir Maroko, lipdami per tvoras, plaukdami palei krantą ar slėpdamiesi transporto priemonėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius