Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JT: KDR per sraigtasparnio užpuolimą žuvo organizacijos taikos palaikymo pajėgų karys

Kongo Demokratinės Respublikos (KDR) rytuose sekmadienį per išpuolį prieš Jungtinių Tautų taikos palaikymo pajėgų sraigtasparnį žuvo jų karys iš Pietų Afrikos Respublikos, o dar vienas buvo sužeistas, pranešė organizacija.
Jungtinių tautų organizacija
Jungtinių tautų organizacija / 123RF.com nuotr.

Sraigtasparnis buvo apšaudytas apie 15 val. vietos (14 val. Lietuvos) laiku, kai skrido į Šiaurės Kivu provincijos sostinę Gomą, naujienų agentūrai AFP sakė JT misijos KDR (MONUSCO) atstovas spaudai Amadou Ba.

Pasak jo, kol kas nežinoma, iš kur atėjo šūviai, o tiksli sraigtasparnio buvimo vieta dar nenustatyta.

Jau dešimtmečius naudingųjų iškasenų turtingą rytinę KDR dalį siaubia sukarintos grupuotės, kurių dauguma yra regioninių karų, įsiplieskusių praėjusio amžiaus paskutiniajame dešimtmetyje ir šio amžiaus pirmojo dešimtmečio pradžioje, palikimas.

Nuo 2021-ųjų lapkričio sukilėlių grupuotė M23 užgrobė dalį teritorijos ir priartėjo per kelis kilometrus nuo pagrindinio rytų komercinio centro Gomos.

Šeštadienį neeiliniame viršūnių susitikime, surengtame siekiant rasti būdų numalšinti įsiplieskusį konfliktą, rytų Afrikos šalių vadovai paragino nedelsiant nutraukti ugnį rytinėje KDR dalyje.

Derybas Burundyje surengė iš septynių šalių sudaryta Rytų Afrikos bendrija (RAB), kuri vadovauja tarpininkavimo pastangoms siekiant nutraukti kovas didžiulėje Centrinės Afrikos valstybėje.

M23 grupuotė užėmė daugybę teritorijų šalies rytuose. Kovos tęsiasi nepaisant to, kad praėjusių metų liepą Angoloje buvo sudarytas taikos planas, o lapkritį dislokuotos RAB pajėgos.

KDR gausu naudingųjų iškasenų ir brangakmenių, tačiau dėl dešimtmečius trukusio karo ir nuolatinio netinkamo valdymo maždaug 100 mln. gyventojų tenka tik nedidelė šio didžiulio turto dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius