-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JT komitetas nagrinės Izraelį rasizmu kaltinančių palestiniečių ieškinį

Jungtinių Tautų komitetas nagrinės palestiniečių skundą dėl Izraelio esą taikomos rasinės diskriminacijos, sakoma pirmadienį paskelbtame sprendime, sulaukusiame Vašingtono kritikos. Nepriklausomų ekspertų komitetas, turintis įgaliojimus įvardyti JT konvenciją prieš rasinę diskriminaciją pažeidinėjančias šalis, nutarė galintis nagrinėti 2018 metais palestiniečių pateiktą ieškinį, kurio turinys nebuvo viešai paskelbtas.
Berniukas su Palestinos vėliava
Berniukas su Palestinos vėliava / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.
Temos: 2 Izraelis Palestina

Tačiau Jungtinės Valstijos išreiškė „gilų nusivylimą“, argumentuodamos, kad Izraelis nepripažįsta Palestinos kaip valstybės arba minėtos konvencijos šalimi, todėl, anot Vašingtono, komitetas neturi jurisdikcijos spręsti šį klausimą.

Palestiniečiai 2014 metais pasirašė Tarptautinę konvenciją dėl visų formų rasinės diskriminacijos panaikinimo kaip Palestinos Valstybė.

„Komiteto nepagarba sutarčių teisei kelia rimtų klausimų dėl šio proceso teisėtumo“, – sakė JAV pasiuntinys prie tarptautinių organizacijų Andrew Brembergas.

„Jungtinės Valstijos toliau ragins sąžiningai elgtis Izraelio atžvilgiu šiame ir kituose tarptautiniuose forumuose“, – pridūrė jis.

Penki iš 18 Rasinės diskriminacijos panaikinimo komiteto narių pasielgė neįprastai, išreiškę viešą nepritarimą komiteto sprendimui.

Jų paskelbtoje atskirojoje nuomonėje argumentuojama, jog Izraelio nusistatymas prieš sutartimis grindžiamų ryšių su Palestinos Valstybe užmezgimą reiškia, jog komitetas šiuo klausimu jurisdikcijos neturi.

Komitetas buvo įsitraukęs į ilgai trukusius debatus dėl jurisdikcijos, bet praeitą mėnesį apsisprendė, kad galįs nagrinėti šią bylą, nors šis sprendimas nebuvo tuo metu viešai paskelbtas.

Pirmadienį naujienų agentūros AFP gautos išvados rodo, kad 10 komiteto ekspertų balsavo už sprendimą priimti palestiniečių ieškinį, trys šį siūlymą atmetė, o kiti susilaikė arba balsuojant nedalyvavo.

Gruodį paskelbtame Izraelio ambasadorės prie JT Avivos Raz Shechter pranešime sakoma, kad „Izraelio nuomone, Komitetas prarado patikimumą, o Konvencijos paskirtis buvo smarkiai sutrikdyta to paties organo, kuriam buvo patikėta ją saugoti“.

„Izraelis yra ir visuomet bus įsipareigojęs panaikinti rasinę diskriminaciją, jis nebeturi jokios priežasties tikėti, kad gali sulaukti iš šio komiteto sąžiningo, teisingo ir nediskriminuojančio elgesio“, – pridūrė diplomatė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius