-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT narės imasi žingsnių uždrausti prekybą kankinimo reikmenimis

Maždaug 60 valstybių, kurioms vadovauja Europos Sąjunga, pirmadienį Jungtinėse Tautose pradėjo kampaniją, kad būtų nutraukta prekyba prekėmis, naudojamomis kankinimams ir mirties bausmėms vykdyti.
Cecilia Malmstrom
Cecilia Malmstrom / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kampanija dėl tokių prekių kaip elektroimpulsinės lazdos ir mirtinoms injekcijoms naudojami vaistai ypač paveiks Jungtines Valstijas, kuri mirties bausmėms vykdyti plačiai naudoja preparatų mišinius kokteilius.

Sprendimas uždrausti šią prekybą taip pat paveiktų Kiniją, Iraną ir Saudo Arabiją – šalis, įvykdančias daugiausiai mirties bausmių pasaulyje.

Jungtinės Valstijos yra kritikuojamos dėl elektros šoko prietaisų naudojimo, įskaitant elektros šoko diržus, kuriuos teisėsaugos pareigūnai plačiai vartoja kaliniams kontroliuoti.

„Net kai tokie prietaisai nešiojami ir neaktyvinami, jie prilygsta blogam elgesiui su nuteistaisiais, keliant nuolatinę nešiotojo baimę dėl žaibiško skausmo“, – sakoma nepriklausomos, Londone įsikūrusios organizacijos „Omega Research Foundation“ ataskaitoje.

Drauge su ES kampanijai vadovauja Argentina ir Mongolija. Kanada ir didelės Lotynų Amerikos valstybės, tarp jų Brazilija, Čilė ir Meksika, taip pat pasirašė neįpareigojamą pareiškimą dėl prekybos kankinimų reikmenimis.

ES, kurios vienas užsienio politikos prioritetų yra kova su kankinimais ir mirties bausme, nuo 2005 metų imasi žingsnių prekybai tokiomis prekėmis uždrausti.

Iš kitų regionų dalyvaujančių šalių yra nedaug, tačiau pareiškimą parėmė Armėnija, Madagaskaras ir Seišeliai.

ES, kurios vienas užsienio politikos prioritetų yra kova su kankinimais ir mirties bausme, nuo 2005 metų imasi žingsnių prekybai tokiomis prekėmis uždrausti.

Prieš penkerius metus ji įvedė griežtą vaistų, kuriuos galima panaudoti mirtinoms injekcijoms, eksporto kontrolę.

Pernai ES nurodė uždrausti kankinimų reikmenų tranzitą 28 narių teritorijose ir per Europos uostus.

Baisus skausmas

ES prekybos komisarė Cecilia Malmstrom tvirtina, kad šios priemonės daro poveikį ir kad tokių prekių gamyba Europoje sumažėjo.

Sustojus mirtiniems kokteiliams naudojamų vaistų gamybai, padidėjo jų kaina ir juos naudoti tapo brangiau.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Cecilia Malmstrom
AFP/„Scanpix“ nuotr./Cecilia Malmstrom

Tačiau komisarė atribojo šį planą nuo debatų apie mirties bausmę Jungtinėse Valstijose ir sakė: „Tai nenukreipta prieš jokią šalį.“

„Matome, kad tai daro poveikį, bet mums reikia veikti viso pasaulio mastu – tai šiandien ir darome, – sakė ji. – Kankinimai yra draudžiami pagal tarptautinę teisę. Vis dėlto žinome, kad tai vyksta ir kartais tai vyksta kovos su terorizmu vardu.“

Prie minimo aljanso prisidedančios šalys įsipareigoja varžyti kankinimo prekių eksportą, stebėti prekybos kelius ir dalytis informacija apie naujus rinkoje pasirodančius produktus.

Galutinis tikslas yra parengti tarptautinę konvenciją, kuria būtų uždrausta prekyba kankinimams ir mirties bausmėms skirtomis prekėmis.

„Šie produktai skirti tik tam, kad sukeltų baisų skausmą ir žudytų žmones. Niekada neturėtume leisti, kad jais būtų prekiaujama kaip bet kuriomis kitomis prekėmis“, – sakė C.Malmstrom.

„Laikas imtis konkrečių veiksmų ir nutraukti šią piktinančią prekybą“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius