Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT pasiuntinys dalyvaus Rusijos organizuojamoje Sirijos taikos konferencijoje

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas nusprendė pasiųsti savo pasiuntinį Staffaną de Misturą į ateinančią savaitę Rusijos organizuojamą Sirijos taikos konferenciją, šeštadienį pranešė vienas JT atstovas, nors šį renginį sirų opozicija boikotuos.
Staffanas de Mistura
Staffanas de Mistura / Sipa USA

Rusija ilgą laiką siekė, kad JT dalyvautų Sočio taikos kongrese, turinčiame padėti užbaigti jau ilgiau kaip šešerius metus Siriją krečiantį karą.

A.Guterresas „įsitikinęs, kad kongresas Sočyje bus svarbus indėlis“ į pastangas suaktyvinti JT remiamas taikos derybas Ženevoje, sakė JT atstovas Stephane'as Dujarricas.

Keliomis valandomis anksčiau Sirijos derybų komisija (SDK), pagrindinė opozicijos grupė, paskelbė boikotuosianti pirmadienį Juodosios jūros kurorte prasidėsiančią konferenciją.

Rusija į dviejų kongresą pakvietė daugiau kaip 1,5 tūkst. delegatų. Vakarų šalys šį renginį laiko konkuruojančiu su JT vadovaujamomis pastangomis atkurti taiką Sirijoje ir mėginimu užtikrinti susitarimą, palankų Maskvos sąjungininkui Sirijos prezidentui Basharui al Assadui.

SDK apie Sočio kongreso boikotą paskelbė po dvi dienas trukusio naujo JT remiamų derybų rato vienoje, per kurį jokios pažangos nebuvo pasiekta.

JT atstovas nurodė, kad A.Guterresas buvo patikintas, kad per Sočio konferenciją nebus siekiama mažinti Jungtinių Tautų vadovaujamo proceso vaidmens.

A.Guterresas buvo informuotas S.De Misturos apie derybų Vienoje rezultatus ir atsižvelgė į Rusijos pareiškimą, kad Sočio konferencijos rezultatai „bus pateikti Ženevoje kaip indėlis į Sirijos vidaus derybų procesą, globojamą Jungtinių Tautų“, sakoma atstovo pranešime.

JT vadovas „nusprendė Rusijos Federacijos kvietimą pasiųsti atsovą dalyvauti Sočio kongrese“ ir paprašė, kad ten vyktų S.De Mistura, rašo S.Dujarricas.

Siriją krečiantis daugialypis konfliktas nusinešė jau per 340 tūkst. žmonių gyvybių. Per kautynes šalis virto griuvėsiais, milijonai gyventojų buvo priversti palikti savo namus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius