-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JT paskelbė naujas sankcijas Šiaurės Korėjai, ši grasina prevenciniu branduoliniu smūgiu JAV

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba ketvirtadienį įvedė naujas sankcijas Šiaurės Korėjai, Pchenjanui pagrasinus suduoti „prevencinį“ branduolinį smūgį Jungtinėms Valstijoms.
Kim Jong-Unas
Kim Jong-Unas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Taryba vienbalsiai priėmė JAV ir Kinijos paruoštą rezoliuciją, pagal kurią į JT sankcijų sąrašą yra įtraukta daugiau naujų pavardžių ir dar labiau sugriežtinti Šiaurės Korėjos finansiniai apribojimai, uždrausti „grynųjų“ pervedimai.

Prieš Tarybos posėdį Šiaurės Korėja sakė, kad karas yra „neišvengiamas“ dėl Pietų Korėjos ir JAV vykdomų karinių pratybų.

„Kai JAV siekia įžiebti branduolinį karą, mūsų revoliucinės ginkluotosios pajėgos pasilieka teisę suduoti prevencinį branduolinį smūgį“, – sakoma Korėjos URM pranešime.

„Kai JAV siekia įžiebti branduolinį karą, mūsų revoliucinės ginkluotosios pajėgos pasilieka teisę suduoti prevencinį branduolinį smūgį“, – sakoma Korėjos URM pranešime.

Dabar Pchenjanui taikomos griežčiausios JT sankcijos iš visų, kurios jam buvo įvestos po branduolinių bandymų 2006 metais, 2009 metais ir šių metų vasario 12 dieną.

Penkiolikos Saugumo Tarybos narių priimtoje 2094-ąją rezoliucijoje sakoma, kad Šiaurės Korėjai gresia „tolesnės griežtos priemonės“, jeigu ji toliau vykdys branduolinius arba raketų bandymus.

„Bendrai, šios sankcijos kandžiosis ir kandžiosis skaudžiai, – sakė JAV ambasadorė Susan Rice (Ziuzan Rais). – Jos didina Šiaurės Korėjos izoliavimą ir didina tarptautinės bendruomenės ignoravimo kainą Šiaurės Korėjos lyderiams“.

Rezoliucijoje išreikštas „rimčiausias susirūpinimas“ dėl branduolinių bandymų ir papildytas JT sudarytas asmenų, kuriems draudžiamos kelionės ir įšaldomos sąskaitos, sąrašas.

Tarp tokių į sąrašą patekusių asmenų yra Yon Chong-Nam  ir Ko Chol Chae, Korėjos kasybos plėtros ir prekybos korporacijos (KOMID) vadovas ir jo pavaduotojas. Rezoliucijoje KOMID yra įvardinami kaip „svarbiausi prekeiviai ginklais ir pagrindiniai prekių bei įrangos, susijusios su balistinėmis raketomis bei tradiciniais ginklais, importuotojai“.

Į sąrašą įtraukta ir Šiaurės Korėjos vyriausybės Antroji gamtos mokslų akademija.  Ji atlieka „pažangių ginklų sistemų, įskaitant raketas ir galimai branduolinius ginklus“ tyrimus, sakoma rezoliucijoje.

Dokumente taip pat raginama „stiprinti budrumą“ dėl Šiaurės Korėjos diplomatų. JAV pareigūnai įtaria, kad diplomatai, siekdami apeiti finansines sankcijas, grynuosius pinigus gabena lagaminais.

Saugumo Taryba sako, kad yra susirūpinusi, jog Šiaurės Korėja „naudojasi privilegijomis ir imunitetu“, kuriuos suteikia diplomatinės konvencijos.

Pasak jos, finansinių operacijų, susijusių su Šiaurės Korėjos ginklų programa, draudimas privalo apimti ir sandorius grynaisiais pinigais.

Saugumo Taryba taip pat uždraudė prabangos prekių eksportą. Rezoliucijoje pirmą kartą  nurodoma, kad turi būti uždrausti tam tikrų juvelyrinių dirbinių, jachtų ir prabangių bei sportinių automobilių eksportas.

Šiaurės Korėjos URM pranešė, kad rezoliucija tik paspartins šalies planus imtis žadėtų „galingų“ prevencinių priemonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius