Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JT patvirtino naujas sankcijas Iranui, Irano prezidentas siūlo jas mesti į šiukšliadėžę (atnaujinta 22.03 val.)

Įtakingosios pasaulio šalys trečiadienį patvirtino ketvirtą JT sankcijų pluoštą Iranui, tikėdamosi papildomais kariniais ir finansiniais apribojimais įtikinti Islamo Respubliką atsisakyt savo įtariamos branduolinės programos. JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) trečiadienį pasakė, kad "griežčiausios" JT branduolinės sankcijos Iranui yra "aiški žinia", kuri, tačiau, neuždaro durų diplomatijai santykiuose su Teheranu. "Ši rezoliucija įves griežčiausias sankcijas, kokios kada nors buvo taikytos Irano vyriausybei, ir siunčia aiškią žinią apie tarptautinės visuomenės ryžtą sustabdyti branduolinių ginklų plitimą", - sakė B.Obama. B.Obama perspėjo, kad sankcijos per vieną naktį nepakeis Irano požiūrio į savo branduolinę programą, ir pridūrė tikįs, jog Irano žmonių labui Teherano vyriausybė pakeis savo kursą. "Šiandieninis balsavimas (JT Saugumo Taryboje) rodo vis didėjančią kainą, kurią kelia Irano nesutaikomumas", - pažymėjo jis netrukus po to, kai rezoliucija dėl sankcijų buvo priimta. "Noriu tiesiai pasakyti, kad šios sankcijos neuždaro durų diplomatijai; Iranui lieka galimybė pasirinkti kitą, geresnį kelią", - pabrėžė JAV prezidentas.
M.Ahmadinejadas
M.Ahmadinejadas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

15 narių Saugumo Taryboje 12 šalių pritarė JAV parengtai rezoliucijai, Libanui susilaikius, o Brazilijai ir Turkijai balsavus prieš.

Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas anksčiau žadėjo nutraukti derybas branduolinių programų klausimais, atsakydamas į, kaip sakė JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton, „reikšmingiausias sankcijas, kokių Iranas kada nors buvo sulaukęs“.

Rezoliucijoje, kurią rengti padėjo Didžioji Britanija ir Prancūzija bei kuriai pritarė Rusija ir Kinija, plečiamos ginklų embargo Iranui sąlygas bei draudimai šiai šaliai vykdyti, pavyzdžiui, tokius darbus kaip urano kasyba.

Joje taip pat įpareigojamos šalys tikrinti laivus jūroje, jeigu įtariama, jog jais į Iraną gabenami draudžiami kroviniai. Taip pat prie naujos rezoliucijos pridėtame priede išvardytos 40 bendrovių, kurios įtraukiamos į jau galiojantį JT „juodąjį sąrašą“. Tų įmonių, įtariamų pagalba Irano vykdomoms branduolinėms ir raketų kūrimo programoms, sąskaitos užsienyje bus įšaldytos.

Balsavimas vėlavo ilgiau kaip valandą, nes Brazilijos, Turkijos ir Libano delegacijos laukė instrukcijų iš savo vyriausybių. Šios trys šalys galiausiai nusprendė dalyvauti posėdyje, bet pareikalavo, kad iki balsavimo jos galėtų užregistruoti savo nepritarimą naujoms sankcijoms.

JT Saugumo Tarybos rezoliucija buvo patvirtinta, nors Brazilija ir Turkija labai stengėsi pasiekti, kad sankcijos būtų atidėtos, o brazilų ir turkų su Teheranu praėjusį mėnesį sudarytas susitarimas dėl branduolinio kuro mainų būtų vykdomas.

Vakarai ramiai atmetė šį siūlymą ir pareiškė negalintys atsisakyti abejonių, kad Teheranas savo neva taikia branduoline programa slepia branduolinio ginklo gamybą.

Nuo 2006 metų gruodžio JT sankcijos Iranui skelbiamos jau ketvirtą kartą. Trečiasis sankcijų pluoštas buvo patvirtintas 2008–ųjų kovo 3 dieną.

Iki balsavimo M.Ahmadinejadas piktai perspėjo, kad jo šalies derybos su Didžiąja Britanija, Kinija, Prancūzija, Rusija, JAV ir Vokietija bus nutrauktos, jeigu sankcijos bus paskelbtos.

„Aš sakiau, kad JAV vyriausybė su sąjungininkėmis klysta, manydamos galinčios mojuoti rezoliucijos lazda ir tuo pačiu metu derėtis su mumis; to tikrai nebus“, – pabrėžė jis. 

Po naujų sankcijų paskelbimo Irano atstovai išreiškė pasiryžimą ir toliau tęsti urano sodrinio veiklą. O M.Ahmadinejadas tiesiai šviesiai pareiškė, kad sankcijas derėtų išmesti į šiukšlių dėžę.

Atnaujinta 22.03 val. JAV prezidentas Barackas Obama trečiadienį pasakė, kad „griežčiausios“ JT branduolinės sankcijos Iranui yra „aiški žinia“, kuri, tačiau, neuždaro durų diplomatijai santykiuose su Teheranu.

„Ši rezoliucija įves griežčiausias sankcijas, kokios kada nors buvo taikytos Irano vyriausybei, ir siunčia aiškią žinią apie tarptautinės visuomenės ryžtą sustabdyti branduolinių ginklų plitimą“, – sakė B.Obama.

B.Obama perspėjo, kad sankcijos per vieną naktį nepakeis Irano požiūrio į savo branduolinę programą, ir pridūrė tikįs, jog Irano žmonių labui Teherano vyriausybė pakeis savo kursą.

„Šiandieninis balsavimas (JT Saugumo Taryboje) rodo vis didėjančią kainą, kurią kelia Irano nesutaikomumas“,  pažymėjo jis netrukus po to, kai rezoliucija dėl sankcijų buvo priimta.

„Noriu tiesiai pasakyti, kad šios sankcijos neuždaro durų diplomatijai; Iranui lieka galimybė pasirinkti kitą, geresnį kelią“, – pabrėžė JAV prezidentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius