Yra tikimybė, kad 100 metų trunkanti maisto produktų kainų mažėjimo tendencija baigiasi, o praėjusių metų kainų augimas padarė vargšais 110 mln. žmonių visame pasaulyje, sakoma pranešime.
UNEP prognozuoja, kad per artimiausią dešimtmetį produktai pabrangs 30–50 proc., o gyventojų padaugės nuo dabartinių 7 mlrd. iki 9 mlrd.
„Reikia keisti ne tik maisto produktų gamybos būdus, bet ir jų paskirstymo, pardavimo ir vartojimo metodus, – sakė UNEP vykdomasis direktorius Achimas Steineris. – Būtina padidinti derlingumą, bendradarbiaujant su gamta, o ne kovojant su ja“.
Dabar daugiau kaip pusė visų produktų visame pasaulyje prarandami, išmetami arba sugenda, sakė jis, kalbėdamas spaudos konferencijoje Kenijoje per JT pasitarimą dėl aplinkos problemų.
UNEP siūlo sureguliuoti žaliavų kainas ir padidinti grūdų atsargas, kad būtų galima kovoti su kainų skirtumais, taip pat sukaupti neliečiamas atsargas regionams, kuriuose didžiausia bado rizika.
Daugiau kaip trečdalis javų derliaus naudojamas gyvuliams šerti, ir ši dalis iki 2050 metų gali išaugti iki 50 proc., sakoma pranešime. Kaip ekologiškai švarią alternatyvą UNEP siūlo naudoti perdirbtas maisto atliekas.
„Mūsų planetai iškilusi labai rimta problema, – sakė A.Steineris . – Jos negalima išspręsti XX amžiaus metodais, tokiais kaip trąšų ir pesticidų naudojimas“.